Florida rozhodne o posmrtné milosti pro Jima Morrisona

Rocková legenda Jim Morrison se může dočkat milosti. Stát Florida bude 40 let po úmrtí zpěváka skupiny Doors znovu zvažovat, jestli se v roce 1969 dopustil v Miami obscénního chování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jim Morrison

Jim Morrison | Foto: en.wikipedia.org

Jim Morrison byl rebel se vším všudy. V březnu v roce 1969 se při vystoupení v Miami choval mírně řečeno nekonvenčně. Publikum střídavě napadal a pak říkal, že ho miluje. Nakonec se údajně obnažil přímo na podiu před 12 tiscíci diváky. Za to byl obviněný a odsouzený k půl roku vězení a pokutě 500 dolarů.

„Na koncert se tehdy dostavil se zpožděním, údajně v podnapilém stavu. Chováním se inspiroval údajně při experimentálním představení, které nedlouho před tím shlédl,“ referuje z USA tamní zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Morrison se pak odvolal, ale ještě než stačil odvolací soud rozhodnout, zemřel zpěvák v Paříži.

Dosluhující floridský guvernér Charlie Crist ale pochybuje, jestli se Jim Morrison opravdu obscénního činu dopustil. Z inkriminovaného vystoupení sice existuje mnoho fotografií, ale žádná z nich jeho vinu neprokazuje.

„Šance na omilostnění je, bude se hlasovat v Radě státu Florida, pokud se tři z pěti členů vysloví proti Morrisonově vině, bude omilostněn,“ popsal Pohanka.

Vít Pohanka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme