Soud povolil hromadné žaloby na Toyotu kvůli závadám vozů

Japonská automobilka Toyota bude mít v Kalifornii velké problémy. Soud povolil stovky žalob, kterým výrobce čelí kvůli konstrukčním závadám několika typů, včetně oblíbeného hybridního vozu Prius.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toyota Avensis II

Toyota Avensis II | Foto: Toyota

Opravy se však týkaly i jiných oblíbených modelů jako Avalon, Camry, Highlander, Corolla, Matrix, Tacoma, Tundra a dokonce i luxusnějšího modelu Lexus.

Majitelé a jejich příbuzní požadují odškodnění, protože Toyoty v některých případech nečekaně zrychlovaly a řidiči nemohli brzdit.
Někteří vlastníci několika typů Toyoty, případně jejich pozůstalí tvrdí, že jim konstrukční závady na vozech způsobily zranění a v horších případech i úmrtí. Tedy také vážnou ekonomickou újmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Vít Pohanka o potížích firmy Toyota

Rozhodnutí soudu neznamená, že žaloby, kterých jsou řádově stovky, uspějí. Toyota se ale bude muset hájit před soudem, což na její působení ve Spojených státech bude mít zřejmě výrazně negativní dopad. Firma také původně chtěla, aby se soud vůbec takovými žalobami nezabýval a aby je označil za bezpředmětné.

Problémy se zatím na prodejnosti této značky neodrážejí a automobilka si vede dobře. Letos celosvětově hospodaří se ziskem a americký trh se na tom velmi výrazně podílí. I když tento rok společnost dostala rekordní pokutu o zatajování informací o poruše plynového pedálu vozů Prius, k problémům se stavěla otevřeně.

Vozy Toyota měly v početných případech problém s jevem, který by se dal česky přeložit jako náhlé nechtěné zvýšení rychlosti. Automobilka kvůli tomu svolala k opravám ve dvou vlnách, miliony modelů ve Spojených státech, ale i jinde ve světě loni a začátkem letošního roku.

Toyota si stojí za tvrzením, že zrychlování a potíže s brzdami způsobovaly nevhodné rohožky na straně řidiče, potenciálně také špatný plynový pedál. Stěžovatelé však uvádějí, že vše má hlubší původ. Důvod je prý ve vadném elektronickém řízení ventilů.



Igor Maňour, Vít Pohanka, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme