Firma z Kamenných Žehrovic má světový patent na fotokatalytický nanonátěr

9. prosinec 2010

Firma v Kamenných Žehrovicích u Kladna vyvinula unikátní nátěr a má na něj světový patent. Nátěr z nanočástic oxidu titaničitého čistí vzduch a pohlcuje pachy. Pro představu – nanočástice je mnohonásobně menší než atom a nátěr s téměř zázračnými vlastnostmi vypadá podobně jako mléko.

Před několika dny získal vynález čestné uznání v soutěži inovace roku 2010. Nanonátěr vyvinul inženýr chemie Jan Procházka z Kamenných Žehrovic, který se nanotechnologiím věnuje přes 10 let. Na svůj vynález přišel, když se snažil uchovat speciální vlastnost nanočástic oxidu titaničitého. Bylo nutné vymyslet něco, co nanočástice spojí a právě to se stalo podstatou patentu, říká Jan Procházka.

"My jsme přišli na anorganické pojivo, které neblokuje povrch oxidu titaničitého a tím vzniká požadovaný efekt." Výjimečnost nanonátěru spočívá v tom, že je při dostatečném světelném záření čistí vzduch, pohlcuje pachy, ale také třeba viry nebo alergeny. V zakouřené místnosti stěna natřená nanonátěrem působí jako katalyzátor a když se jí kouř dotkne, zreaguje s kyslíkem a spálí ho.

"Tento efekt se projevuje výrazným čištěním ovzduší," říká Jan Procházka a dodává, že sice existují podobné nátěry konkurenčních firem, ale ten jeho je opravdu jedinečný. Je to prý jako kdyby ostatní jezdili na bicyklu, zatímco on měl Porsche.

Jan Procházka také ujišťuje, že použití nanočástic oxidu titaničitého je absolutně bez rizika. "Kromě acylpyrinu je to jedna z nejprozkoumanějších látek na světě." Na důkaz vezme láhev s nanonátěrem, namočí do něj prst a olízne ho.

Nátěr už od loňska testují i ve školce ve Vinařicích u Kladna. Paní učitelka Soňa Dvořáková připouští, že nanonátěr pohlcuje pachy, s úbytkem nemocnosti u dětí je ale opatrná, nicméně výzkum prý určité zlepšení zdravotního stavu dětí ve školce prokázal.

Jan Procházka výsledky ve vinařické školce pečlivě vyhodnocuje a svůj vynález také dále rozvíjí ve své skromné laboratoři v Kamenných Žehrovicích. Připouští, že nanonátěr je pro běžného člověka drahý, ale do deseti let prý cena bude dostupná všem.

Žehrovický nanonátěr se už dnes vyváží do celého světa, příští rok začne jeho produkce i ve Spojených státech.

autor: Jana Káninská
Spustit audio