Varování pro řidiče: Vozovky namrzají a tvoří se jazyky

V Česku budou i nadále namrzat silnice. Meteorologové navíc varují, že se ve vyšších polohách mohou tvořit sněhové jazyky, v Čechách i závěje. V nížinách zase může docházet k namrzání vozovek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh dělal problémy i řidičům na Zlínsku

Sníh dělal problémy i řidičům na Zlínsku | Zdroj: ČTK

„Na Moravě a ve Slezsku se během dne bude tvořit náledí, které už v Čechách je. Vzhledem ke sněhovým srážkám se od 500 metrů nad mořem budou místy tvořit sněhové jazyky, nad 800 metrů i závěje,“ potvrdil Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Problémy jsou hlavně na Vysočině. V kopci u Jitkova na Havlíčkobrodsku uvízly kamiony, kolony byly u Jihlavy ve směru na Žďár nad Sázavou a na 108. kilometru dálnice D1 se srazila čtyři auta. Během chvíle se tam vytvořila několikakilometrová kolona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Karlovarském kraji sleduje Andrea Strohmaierová, ve středních Čechách Jana Huzilová

Jihomoravský kraj je v pohotovosti kvůli varování meteorologů, že hrozí náledí. Příčinou je rychlý pokles teplot. Voda vytékající z hromad tajícího sněhu může některá místa změnit v nebezpečnou ledovou past pro chodce i motoristy.

Problémy, před kterými varují meteorologové, zatím na většině míst nic nesignalizuje. Na celém území jihomoravského kraje byl přes den čerstvý vítr, který vodu z rozpouštějícího se sněhu vysoušel.

Drobné potíže zaznamenali silničáři jen ve výše položených místech na Blanensku a Vyškovsku. Tam rozbředlý sníh zamrzal hlavně na silnicích vedoucích lesnatými úseky mezi kopci. Teď naopak jsou rizikovější jižněji položené okresy - Hodonín, Břeclav a Znojmo, kde přes den ještě bylo nad nulou. I kdyby se tam ale náledí začalo tvořit, šlo by spíš o plochy malých rozměrů v místech, kde přes den stékala voda z rozpouštějícího se sněhu. Přesto silničáři zůstávají v pohotovosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na jižní Moravě sleduje Zuzana Kopuletá

Ve středních Čechách havarovalo několik kamionů na dálnici D1 na Benešovsku. Situace tam byla velmi nepřehledná. Problémy jsou i na dálnici D8.

U Velkých Popovic dopoledne havaroval na zledovatělé silnici autobus. Sjel do příkopu tak nešikovně, že nešly otevřít dveře. 35 studentů naštěstí vyvázlo bez zranění. Hasiči je pomocí žebříků dostali ven.

V Ústeckém kraji jsou místy sněhové jazyky, viditelnost pak zhoršují přeháňky. V Plzeňském kraji na mnoha místech stále padají stromy a větve zlomené těžkým mokrým sněhem. Liberecko hlásí 15 centimetrů nového sněhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí krajské zimní údržby Josef Bulka o aktuální situaci

Silnice namrzají i na Pardubicku a v Karlovarském kraji. Někde také znovu sněží, například právě na Karlovarsku. Tam se také postupně přidává vítr, který komunikace na mnoha místech regionu zafoukává, potvrzuje vedoucí krajské zimní údržby Josef Bulka.

„Na některých místech komunikací, které se ošetřují chemicky, se už vyjíždějí koleje a zůstávají bílé, především na hranici s Plzeňským krajem a ve vyšších polohách Krušných hor od 800 metrů nad mořem výše. Lze předpokládat, že komunikace budou bílé všechny a opět vyžadují intenzivní úklid a posyp. Postupně se ve vyšších polohách budou přidávat sněhové jazyky, možní i závěje,“ informuje vedoucí zimní údržby.

Cestáři také znovu varují řidiče před dalším padáním stromů, které nevydrží tíhu sněhu.

Igor Maňour, Dana Jelínková, Mariana Zapotilová, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme