Aleš Špičák: Strukturní geologie

10. prosinec 2010
Vstupte!

Říjnové výbuchy vulkánu Merapi, který se nachází ve střední Jávě v Indonésii, měly bohužel ničivé následky. Jaký měla sopečná činnost Merapi průběh? Ovlivnilo oživení Merapi skutečně i další indonéské vulkány?V Indonésii se nachází více než stovka aktivních sopek. Prvním předpokladem účinné ochrany obyvatel žijících v blízkosti těchto vulkánů je průběžné monitorování, vyhodnocování a interpretace zemětřesné činnosti. K poznání magmatických procesů neslouží jen geofyzika, ale rovněž strukturní geologie. Dva zajímavé problémy transportu magmatu na zemský povrch a další informace o tom, co (ne)vidíme kolem nás v pátečním Vstupte!.

RNDr. Aleš Špičák, CSc., se narodil v roce 1955. V letech 1974–1979 studoval na Přírodovědecké fakultě UK v Praze 0 na katedře užité geofyziky. Doktorát obhájil o čtyři roky později tamtéž.

Od roku 1986 je Aleš Špičák vědeckým pracovníkem Geofyzikálního ústavu AV ČR. Čtyři roky byl zde vedoucím seismického oddělení a v letech 1998–2007 byl v Geofyzikálním ústavu AV ČR ředitelem. Nyní je zde vedoucím oddělení tektoniky a geodynamiky. Z odborného zaměření Aleše Špičáka připomeňme alespoň seismické projevy zlomových systémů v litosféře, studium seismicky a vulkanicky aktivních oblastí na kontaktu litosférických desek a hlubokou geologickou stavbu střední Evropy s důrazem na oblast Českého masivu.

RNDr. Aleš Špičák, CSc.

K tématu si poslechněte také starší Vstupte! s dr. Alešem Špičákem.


V pondělním Vstupte! uslyšíte:

První Vstupte! v příštím týdnu nabízí rozhovor s cévních chirurgem, doc. Petrem Štádlerem o moderních formách operace za pomoci robotů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.