Dražba tetovaných pomerančů pomůže kojeneckému ústavu

V pražském klubu Rock Café se dnes večer koná 4. ročník netradiční benefiční akce s názvem Pohádkový pomeranč. Hlavním bodem programu bude dražba tetovaných pomerančů a jiných citrusů, jejíž výtěžek pomůže kojeneckému ústavu. Pravidelná předvánoční benefice nabídne návštěvníkům i další doprovodný program včetně koncertu nebo tomboly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Poláček zve na benefiční dražbu tetovaných pomerančů.jpg

Lukáš Poláček zve na benefiční dražbu tetovaných pomerančů.jpg | Foto: Pohádkový pomeranč

Akce si klade za cíl bořit stereotypy, s jakými občas většinová společnost nahlíží na tetované lidi. Už pátým rokem tetují umělci z předních českých tetovacích studií na pomeranče a jiné citrusy pohádkové postavičky, které si následně mohou návštěvníci akce vydražit a přispět tak na dobrou věc. Obvykle na provoz kojeneckého ústavu nebo jiného zařízení pro znevýhodněné děti.

Podle zakladatele a organizátora akce Lukáše Poláčka je pro letošní licitaci připraveno zhruba 40 citrusů. „Jsou tam pomeranče, citróny nebo pomela. Dokonce jsme letos připravili limetky s nápisem Pohádkový pomeranč 2010, které si budou moci koupit za nižší cenu ti, kdo nebudou schopní vydražit citrusy za tisícové částky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Poláček mluví o benefiční akci Pohádkový pomeranč v Dopoledním radiožurnálu.mp3

Vyvolávací ceny se pohybují okolo 1500 korun a v dražbě se obvykle vyšplhají ke třem tisícům. Citrusové plody s obrázky českých pohádkových postaviček mají hodnotu drobných uměleckých děl včetně podpisu autorů, jenž patří mezi nejlepší tatéry v Česku.

Zakladatel akce Lukáš Poláček je sám tatér a grafik, oslovuje proto své známé a přátele, kteří rádi pomohou a dodají vlastnoručně ozdobené citrusové plody.

„Citrusy se pro tuto věc nabízejí, používají se jako cvičný materiál pro začínající tatéry. Nejlépe se vloni vydražilo pomelo s Rumcajsem, za které dal jeho majitel 3500 korun,“ vzpomíná Poláček.

První ročník se konal v roce 2006, kdy se vydražilo okolo pětadvaceti tisíc korun. Peníze putovaly do kojeneckého ústavu v Kyjově. Částky se postupně zvyšovaly a kromě jednoroční pauzy se vždy vybralo třicet až pětatřicet tisíc. Mezi další obdarované se zařadily plzeňský kojenecký ústav a Dům pro matky s dětmi v jihočeském Kostelci.

Vrána z Malé čarodějky na citrónu z prvního ročníku své peří naztratila.jpg | Foto: Pohádkový pomeranč

Výběr zařízení má svá kritéria. „Každý rok se snažíme vybírat jiný kojenecký ústav, který není nijak dotovaný nebo sponzorovaný. Vybíráme ústavy, které potřebují pomoc a dělají pro děti něco navíc,“ upřesňuje Poláček.

Letos je pro výtěžek z dražby vybraný kojenecký ústav v Kolíně. „Očekávám, že bychom pro tento kojenecký ústav mohli vybrat šedesát tisíc,“ doufá organizátor akce Lukáš Poláček.

Vstupné je zdarma, kromě licitace čekají návštěvníky soutěže o věcné ceny, tombola a koncert rock and rollových kapel Slapdash a Twisted Rod. Hudebníci i tatéři se do akce zapojili bez nároku na honorář.

Majitelé vydražených citrusových plodů se nemusejí obávat o jejich trvanlivost. Pomeranče i citróny vydrží několik let. Po vysušení mírně ztmavnou, ale obrázek barvy neztratí. Kromě přispění na dobrou věc tak můžou citrusy posloužit třeba jako originální vánoční dárky.

Alžběta Havlová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme