Politici si mohou polepšit. Pokud Senát nepřijme snížení jejich platů

Koaliční poslanci vyzvali Senát, aby ještě do konce roku schválil snížení platů ústavních činitelů. Sociální demokraté totiž ve sněmovně odmítli zrychlené projednání normy a podle koalice tak hrozí, že by norma nemusela začít platit od 1. ledna. Pokud by k tomu došlo, poslancům a senátorům by platy na začátku příštího roku mohly naopak narůst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Navýšily by se totiž o pětileté zmrazení, tedy zhruba o dvacet procent. Poslanci v závěrečném čtení normu projednají v pátek ráno, hned po jejím schválení ji pošlou do horní komory. Aby se vše stihlo, musí senátoři snížení platů projednat mezi svátky. Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoře teď vše závisí na postoji ČSSD, která má v horní komoře většinu.

„Pokud k situace, že k rozmrazení platů ústavních činitelů by od 1. ledna došlo, nese za to plnou odpovědnost sociální demokracie. Je nyní opět na sociální demokracii, aby po schválení zákona zasedl Senát a tento zákon podpořil tak, aby 1. ledna mohl začít fungovat,“ řekl Tluchoř.

Šéf horní komory parlamentu Milan Štěch takovému požadavku poslanců vyhoví. „Jakmile sem dostaneme tisk, máme informace, že by to mohlo být v pátek, tak já jsem zmocněn organizačním výborem provést takové kroky, aby všechno bylo v pořádku,“ oznámil Štěch.

Sociální demokrat Jeroným Tejc nicméně odmítá, že by za případně vyšší platy politiků ČSSD nesla vinu. „Já myslím, že koaliční poslanci a vláda se nemůže vymlouvat na nic jiného než na to, že návrh poslala do Sněmovny velmi pozdě. Já se ptám, zda to skutečně nebyl účel, nebyla zde snaha zdržet jednání tak, aby to nakonec padlo na někoho jiného,“ řekl Tejc.

Martin Drtina, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme