Začátek letošní zimy není nijak výjimečný, říká meteorolog

Počasí trápí v posledních dnech lidi po celém světě. Čeští meteorologové varují před náledím, západ Evropy trápí sníh, jih zase záplavy, ve středním Portugalsku vyvolalo paniku tornádo a například v Panamě mají starosti s lijáky, dokonce musel být - po 21 letech - uzavřen Panamský průplav. Podle meteorologa ale není začátek zimy nijak výjimečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrám sv. Víta

Chrám sv. Víta | Foto: Tomáš Adamec

Jak na Rádiu Česko přiblížila redaktorka Helena Berková, Panamský průplav je v provozu více než 90 let a za tu dobu byl uzavřen všehovšudy třikrát. Včera byl poprvé uzavřen kvůli prudkým lijákům a také poprvé od roku 1989 a tehdejší americké invaze do Panamy.

Během následných záplav zahynulo v Panamě nejméně osm lidí, více než tisícovku lidí musely úřady evakuovat. Podle agentury AFP byl dnes jeho provoz obnoven.

Přehrát

00:00 / 00:00

O počasí letošní zimy jsme na Rádiu Česko hovořili s meteorologem Ladislavem Metelkou z ČHMÚ.

Lijáky také mají za následek sesuvy půdy, nejen v Panamě, ale také v Kolumbii.

Evropu trápí sníh, záplavy a dokonce i tornádo

Ve Skotsku údajně mají nejvíce sněhu za posledních padesát let. Sníh komplikuje život lidem také v Lucembursku, Francii, Německu i Rakousku.

Některé oblasti na jihu Evropy naproti tomu sužují záplavy - například v jižním Španělsku, Portugalsku nebo Albánii, kde postihly 10 tisíc lidí. Centrálním Portugalskem se navíc přehnalo tornádo, které poničilo nejméně dvě stovky domů.

Letošní zima není nijak výjimečná

Jak na Rádiu Česko uvedl Ladislav Metelka, vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie královehradecké pobočky ČHMÚ, začátek letošní zimy v Evropě je z meteorologického hlediska zajímavý, ale není nijak výjimečný.

„To, co se v současné době nad Evropou děje, je vlastně existence poměrně velké oblasti studeného vzduchu na severozápadě Evropy - nad Skandinávii, Anglii a částečně to zasahuje i nad kontinentální Evropu. A oblast poměrně vlhkého a teplého vzduchu je nad jižní, východní a jihovýchodní Evropou. A na rozhraní těchto vzduchových hmot se dějí všechny ty věci - velká sněžení, tornádo v Portugalsku, povodně na Balkáně a podobně,“ vysvětlil.

Za určitou meteorologickou anomálii označil situaci ve Skotsku, které má údajně nejvíc sněhu za poslední půl století. „Je to trošičku netypická věc ve vývoji počasí, ale v žádném případě bych to v tuto chvíli nedával do souvislostí se změnami klimatu, globálním oteplováním,“ dodal.

Tisíciletá zima Evropě nehrozí

Některá média v souvislosti s prvními přívaly sněhu psala, že letos česká nejen Českou republiku, ale i Evropu tisíciletá zima. Podle Metelky to však byla taková spekulace či novinářská ‘kachna‘.

„Zkreslená informace, která sem údajně pronikla z Polska. Ukázalo se, že jde o zkreslení výpovědi jednoho polského meteorologa, který spíš spekuloval, co by se mohlo stát, pokud by se třeba zastavil Golfský proud. Rozhodně to neznamená, že by k něčemu takovému mělo dojít během letošní zimy,“ přiblížil.

Co se týče tornáda, které vyděsilo obyvatele Portugalska, podle meteorologa jsou tornáda sice v Evropě vázána spíše na letní období, ale mohou se vyskytnout i v chladnějších částech roku.

„Může to souviset s tím chladným vzduchem na severozápadě Evropy a teplým na jihu a jihovýchodě. Zřejmě se to odehrálo na tom rozhraní. Já bych to ale stejně tak jednoznačně jako tornádo asi nehodnotil. Existuje spousta jevů, které se jako tornádo mohou projevit, ale přitom se o tornádo nemusí jednat,“ dodal.

Helena Berková, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme