Před 80 lety se rodiče A. Dubčeka vydali do Kyrgyzstánu

Alexander Dubček strávil dětství v sovětském Kyrgyzstánu. Jako čtyřletý chlapec tam odjel se svými rodiči, kteří byli příslušníky vystěhovaleckému projektu Interhelpo. Od jeho odjezdu do tehdejšího Sovětského svazu uplynulo právě osmdesát let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander Dubček

Alexander Dubček | Foto: Robert Tamchyna | Zdroj: Český rozhlas

Přicházím k malému domku, který se topí v zeleni, vypráví reportér Jaromír Marek. Maličký dvorek není dlážděný, udusaná hlína je tvrdá jako beton. Zpuchřelá omítka na domě s nízkou střechou se vzdouvá.

Na zápraží sedí paní Vasilenková, stará žena s šátkem na hlavě. V domě, který dnes obývá, prožil dětství Alexander Dubček. Jak říká paní Vasilenková, vše je jak bylo, nic se nepřestavovalo.

Interhelpo

Jak se Dubček v Kyrgyzstánu ocitl? Spolu se svými rodiči sem přijel jako čtyřletý chlapec v roce 1925. Jeho rodiče totiž patřili ke komunisty organizovanému vystěhovaleckému projektu Interhelpo. Během dvacátých let odjelo budovat socialismus jedenáct stovek lidí. Mezi nimi i malý Alexander s rodiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Marek v Odpoledním Radiožurnálu o Alexandru Dubčekovi v projektu Interhelpo

„Když vzpomínal , tak i na veselé příhody. Jednou se vyšvihl do hřbetu velblouda a ten se s ním vydal daleko do stepi. Našli ho až hluboko v noci,“ vzpomíná na vyprávění svého otce Peter Dubček. Dětství jeho otce ale nebylo ani zdaleka tak idylické.

Sovětský model socialismu

Jak říká historik Pavol Pollák, malý Dubček byl svědkem i krutosti sovětského režimu. „Když z Ukrajiny přicházely vlaky s kulaky, otevírali vagóny a padali z nich mrtví lidé – on to všechno viděl.“

„Tam se v realitě setkal s tím, co znamená sovětský, stalinistický model socialismu,“ doplňuje bývalý Dubčekův tajemník Ivan Laluha.

Českoslovenští družstevníci položili v Kirgizii základy průmyslu i moderního zemědělství, záhy se ale i oni dostávají do hledáčku sovětských orgánů.

Když ve 30. letech přijde období velkého teroru, jsou mezi popravenými i Češi a Slováci. Kdo ještě může, vrací se do Československa, včetně rodiny Alexandra Dubčeka. Kdo neodjede včas, toho stihne krutý trest.

Družstvo Interhelpo je zestátněno a komunu ovládají Rusové. V Kyrgyzstánu ale dodnes žijí potomci českých vystěhovalců. Nesou sice příjmení jako Horáček, Šmíd nebo Cajzl, česky ale už dávno nemluví.

Milan Kopp, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme