Maďarská ekonomika rostla. Může to být jen výkyv, upozorňuje expert

Ekonomika zemí střední Evropy pomalu oživuje. Dokládají to nejnovější čísla statistiků. Naše hospodářství v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostlo o 2,8 procenta, i když předběžný odhad předpokládal růst tří procentní. V případě Maďarska je růst nižší, na úrovni 1,7 procenta, tam je ale naopak o desetinu procenta vyšší, než se očekával.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Robejšek

Petr Robejšek | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Jen za celý loňský rok se maďarská ekonomika propadla o více než šest a půl procenta. Expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek proto hodnotí nynější vývoj pozitivně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Robejšek hodnotil vývoj maďarské ekonomiky ve Světě o druhé Rádia Česko

„Souvisí to zejména s tím, že celý středoevropský prostor, to znamená i my, je pod silným vlivem německé ekonomiky a německá ekonomika je momentálně ve fázi konjunkturálního růstu, což s sebou strhává všechny ostatní země,“ uvedl Robejšek.

Podle maďarských statistiků stojí za růstem tamní ekonomiky nejen export a průmyslová výroba, ale po dvou letech také růst spotřeby domácností. Robejšek je však v analýzách opatrnější:

„Museli bychom se velmi podrobně podívat na čísla, a tak podrobná momentálně nejsou k dispozici, abychom mohli opravdu analyzovat, jestli tento růst je skutečně zásadní změnou v tom, jak občané Maďarska chovají, nebo jestli se jedná o nějaký momentální pozitivní výkyv."

Investoři Maďarsku nevěří

Ať už jsou statistická čísla jakákoliv, faktem je, že důvěra investorů vůči Maďarsku stále klesá. V týdnu totiž agentura Moody´s Investors srazila rating země na nejnižší investiční stupeň Baa3. Právě tyto údaje podle Robejška vypovídají o stavu maďarské ekonomiky víc než čísla o čtvrtletním růstu.

„V žádném případě bych nespoléhal na to, že teď jsme zaznamenali jistý slabý růst, a od toho odvozoval růžovou budoucnost. Naopak. Údaj ratingových agentur i moje analýzy jdou tímto směrem, že zájem zahraničních investorů vypovídá o tom, do jaké míry si slibují o maďarského prostoru atraktivní investiční příležitosti a do jaké míry jsou ochotni riskovat právě v Maďarsku,“ říká Robejšek.

Jak dodal, potenciální investory znervózňuje hlavně vnitropolitická situace v zemi. Orbánův kabinet například chce v podstatě znárodnit peníze v soukromých penzijních fondech nebo plánuje uvalení krizové daně na společnosti v energetice, telekomunikacích a maloobchodu.

„Zestátnění části úspor je něco, co by si žádná vláda neměla dovolit. Protože to maďarská vláda dobře ví a přesto to dělá, tak to znamená, že pravděpodobně němá příliš mnoho dalších alternativ. To je signál, který nesvědčí o tom, že maďarská ekonomika se právě odráží k velkému skoku, spíše naopak,“ podotkl Petr Robejšek.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme