Lyžařská střediska nabízí řadu nových parkovišť, zlepšil se i příjezd do hor

Lyžařská střediska v českých a moravských horách patří k nejlevnějším v Evropě a nabízejí dobré služby za nízké ceny. Vyplývá to z průzkumu sítě Evropských spotřebitelských center, který porovnával dvě stovky areálů ve 20 evropských zemích. Česká střediska sice nemohou těm zahraničním konkurovat délkou a kvalitou sjezdovek, každým rokem ale podmínky pro lyžaře zlepšují. Mimo jiné budují nové příjezdové cesty a parkoviště.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařské středisko Hochficht

Lyžařské středisko Hochficht | Foto: Jan Tupý

Dostat se v plné sezoně a za krásného rána do Železné Rudy byl ještě loni problém. Špunt se obvykle vytvořil při průjezdu Hojsovou Stráží.

„Tam byl udělaný nový průtah, což by mělo zlepšit dopravní obslužnost železnorudského údolí. Konkrétně u nás v areálu je nový asfaltový koberec, takže příjezd k poslednímu parkovišti, k nádraží i k lanové dráze je pěkný. Bylo rozšířeno poslední parkoviště přímo pod areálem, to je zpoplatněné, jinak záchytné parkoviště na Kaskádách je zdarma,“ říká šéf skiareálu Špičák Vladimír Kasík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká lyžařská střediska budují nové příjezdové cesty a parkoviště. Podrobnosti zjišťoval Jaroslav Skalický

Problémy by neměly být ani s cestou a s parkováním v krušnohorském lyžařském středisku Bublava-Stříbrná, potvrzuje jeho zástupce Jiří Lhota:

„Dostupnost po silnici je téměř sto procent zimy výborná, protože nejsme hřebenové středisko a přístupové komunikace jsou údolím. Parkoviště máme v areálu v dostatečném množství přímo u sjezdovek úplně zadarmo.“

Dvě nové čtyřsedačkové lanovky jezdí v areálu Sněžník Dolní Morava. Podle Jiřího Rulíška se k nim lyžaři dostanou po silnici velmi snadno.

„Příjezd je jak z Prahy, Brna, Hradce, tak od Šumperka a Olomouce kvalitní. Přijíždíte do Králík nebo do Hanušovic a odtud už jsou vybudované nové komunikace. Nová komunikace je i přes Dolní Moravu a končí poměrně rozsáhlým parkovištěm. Naše zásada je, že lyžař by neměl jít víc jak 300 metrů pěšky. Plánujeme až 500 míst pro parkování na různých místech a parkování vždycky začíná na nástup na jednu z našich čtyřsedaček,“ upřesnil Rulíšek.

Skipark Červená Voda je první u nás, kde jezdí lanovka s vyhřívanými sedačkami. Areál ale pamatuje i na pohodlí lyžařů přijíždějících po silnici.

„V Červené Vodě mají na nástup lanové dráhy dostup od 30 metrů do 200 metrů. Parkování z obou stran Bukové hory je zcela zdarma v kapacitách 480 osobních vozů každé údolí plus autobusy,“ říká Radek Procházka z lyžařského areálu Buková hora, který vznikl propojením středisek Červená Voda a Čenkovice.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme