Výstava unikátních fotografií startuje v ZOO Dvůr Králové a skončí až v Americe

9. prosinec 2010

Fotograf a žurnalista Jan Svatoš zítra 10. prosince zahájí turné své výstavy „Africa obscura“ v ZOO Dvůr Králové. Dvacet unikátních snímků pořízených analogovou technikou, včetně klasického vyvolávání filmů. Pro veřejnost bude výstava otevřena od 11. prosince do 20. ledna 2011.

Projekt „Fotografické návraty 2010“ se rodil v hlavě Jana Svatoše dlouhou dobu. Letos v srpnu odjel se svým týmem do Keni, konkrétně na sever, a v náročném terénu, velkých vedrech strávili čtyřicet dní. Vrátil se do kolejí manželů Johnsonových, kteří se stali nejvýznamnějšími průkopníky filmování a fotografování divoké přírody v Africe.

„Dokonce se nám podařilo objevit místo, kde stála první temná komora, kterou zřídil Martin Johnson, už z ní však nic nezbylo. Místo jsem poznal podle stromu, který u ní stál a znám ho z fotografií,“ řekl Jan Svatoš. Práce i cestování byly velice náročné. Veškerou techniku, a to jak analogovou, tak digitální nosili s sebou. „Měli jsme šesti milimetrovou kameru, která se musí natahovat, těžký stativ, velké fotoaparáty. Oproti současné moderní technice má ta zastaralá kouzlo v tom, že se vše musí nastavovat. Člověk se tak zklidní, soustředí se, vnímá vše kolem sebe,“ dodal Svatoš. Analogovou techniku zkoušeli v areálu ZOO Dvůr Králové.

Kromě návratu k tvorbě starou technikou měla expedice ještě za cíl upozornit na současnou situaci a postavení obyvatel na severu Keni, na jejich zvyky, tradice. „O severu Keni se říká, že tam téměř nic není, to jsme mimo jiné chtěli vyvrátit, je tam úžasná, rozmanitá příroda, obyvatelé dodržující své zvyklosti a spousta dalších úchvatných věcí,“ vysvětlil autor projektu.

Během čtyřiceti dnů poznali nespočetně zajímavých lidí, míst, dostali se do bezprostřední blízkosti zvířat, mj. pozorovali také bílé nosorožce, kteří do rezervace Ol Pejeta byli převezeni loni ze ZOO Dvůr Králové. Ta také převzala patronaci nad tímto projektem. „Myšlenka se nám líbila, spojují se v ní vlastně naše aktivity, protože jsme africká zoologická zahrada. Navíc je úžasné, když se někdo pro něco podobné nadchne a dokáže i cestovat v čase,“ sdělila Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové.

Výstavu mohou návštěvníci obdivovat v prostorách hotelu Safari od 11. prosince do 20. ledna 2011. Turné bude pokračovat po vybraných místech České republiky. V červnu se přesune do Spojených států amerických a poté dokonce i do Afriky, konkrétně do Nairobi.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio