První uhlíková planeta?

9. prosinec 2010
Monitor

Tým amerických a britských vědců zřejmě objevil první planetu, která je skutečně bohatá na uhlík.

Pozemský život je sice založen na uhlíku, ale v zemské kůře je tento prvek relativně vzácný a dalece jej převažuje kyslík vázaný v silikátech. Ani ostatní planety na tom co do poměru uhlíku a kyslíku nejsou o mnoho lépe. Existuje však i výjimka, kterou objevil tým astronomů z Massachusettského technologického institutu. Planeta se jmenuje WASP-12b a nachází se v souhvězdí Vozky asi 1200 světelných let od nás. Jedná se o plynného obra, který je asi 1,4x hmotnější než Jupiter a krouží v těsné blízkosti své mateřské hvězdy.

Při analýze infračerveného spektra astronomové zjistili, že atmosféra planety přímo přetéká molekulami methanu a oxidu uhličitého. Poměr uhlíku a kyslíku je proto větší než jedna. Naznačuje to, že planeta pravděpodobně nemá jádro tvořené silikáty, ale čistým uhlíkem ve formě diamantů nebo grafitu. Pokud to další výzkum potvrdí, znamená to, že WASP-12b je prvním zástupcem zcela nové třídy velmi exotických exoplanet. Před miliardami let mohla vzniknout při srážce planetasimálů, které nebyly bohaté na led (jako planetasimály z nichž vznikla tělesa sluneční soustavy), ale na uhlíkaté sloučeniny podobné dehtu.

Analýza planety WASP-12b

Zdroj: Science Daily, Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.