Město Havlíčkův Brod čelí žalobě kvůli zimní údržbě chodníků

O tom, jestli v Havlíčkově Brodě správně odklízejí sníh, rozhodne až soud. Žalobu podala Jaroslava Bártů, která si letos v únoru zlomila na chodníku ruku. Žádala odškodnění necelých 30 tisíc korun. Nic ale nedostala s odůvodněním, že chodník byl standardně uklizený. Sama to pochopitelně odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odklízení sněhu

Odklízení sněhu | Foto: Jan Rosenauer

Na druhý únor roku 2010 Jaroslava Bártů nikdy nezapomene. Po šesté hodině ráno cestou do zaměstnání uklouzla na chodníku a vážně si poranila ruku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Havlíčkův Brod čelí žalobě kvůli zimní údržbě chodníků. O případ se zajímal reportér Milan Kopecký

„Stékala tam voda z okapů, která namrzala. Chodník nebyl prohrnutý, byl na něm sníh a nemohla jsem vidět, že na chodníku je náledí,“ popisuje poškozená žena, která dva měsíce po operaci nechodila do práce.

Ihned po úrazu paní Bártů informovala o vzniklé situaci radnici, která ale podle ní nereagovala adekvátně.

„Manžel mě odvezl do nemocnice a hned druhý den šel za paní Knížkovou, která měla tyto záležitosti na starost. Vyzvedl tam formulář o úrazu a včetně nahlášení svědků ho odevzdal,“ říká Bártů s tím, že do dnešního dne nepřišla odpověď, jak se bude celá věc řešit.

Chodník byl podle radnice 'standardně uklizený'

Tajemník radnice Václav Stejskal ale tvrdí pravý opak. S ženou prý komunikoval a chodník byl v době úrazu standardně uklizený. Dokládá to dispečerskými záznamy z havlíčkobrodských technických služeb.

„Bohužel neneseme odpovědnost za škodu, která vznikla úrazem,“ zdůrazňuje Stejskal. Zákon podle něj městům nařizuje zmírňovat následky zimy, nikoliv uklízet chodníky tak, aby byly úplně suché.

O to také opírá svou argumentaci město, které je připravené odškodnit kohokoliv pouze v případě, že chodník uklizený nebude. „Jsou to všechny případy, kdybychom z nějakých důvodů neprovedli žádnou zimní údržbu,“ podotkl Stejskal. To se podle něj v tomto případě nestalo.

Sousední města úrazy odškodňují

Jaroslava Bártů na město podala žalobu. Žádá v ní náhradu ušlé mzdy a odškodnění za úraz, dohromady přes 29 tisíc korun.

Podle Stejskala by měl soud také říct, kde je hranice odpovědnosti při zimní údržbě. „To znamená, kdy už odpovídáte a kdy ještě ne,“ dodává tajemník radnice.

Sousední města Jihlava a Chotěboř podobné úrazy odškodňují, jde přitom o desítky případů. V Havlíčkově Brodě zatím neodškodnili ani jediný.

Milan Kopecký, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme