Návrh zákona o třetím odboji je legislativní potrat, řekl Lebeda z ČSSD

Návrh zákona o uznání třetího odboje, který dnes stáhl ze Sněmovny Senát, byl podle senátora za ČSSD Pavla Lebedy zákonodárným potratem. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se proti jeho výroku ostře ohradil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

„To, co bylo přijato 22. září, na to jsme nemohli být napříč politickým spektrem hrdi, protože tak strašný zákonodárný potrat asi Senát nikdy neopustil. A jsem šťasten, že neopustí,“ řekl senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor za ČSSD Pavel Lebeda a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř v odpoledních Ozvěnách dne.

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř byl jeho slovy zaskočen. „Nechce se mi věřit, že člověk, který takováto slova pronesl, je senátor. Pokud ano, tak je mi to líto. Je to neuvěřitelné. Myslím si, že sociální demokracie s komunisty již opakovaně v Poslanecké sněmovně ukázali, že nechtějí jakkoli ocenit účastníky třetího odboje,“ pronesl Tluchoř.

Podle Lebedy, který podle svých slov ale chce účastníkům třetího odboje vrátit to, co jim dlužíme, ale jde o něco jiného. Zákon je prý nešťastně formulovaný. „Jsou tam vágní formulace, jsou tam až úsměvné pokusy o kvantifikaci protikomunistické činnosti,“ vysvětlil Pavel Lebeda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor Jaromír Štětina z TOP 09 a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD v pořadu Stalo se dnes.

Tluchoř přiznal, že zákon by ale změnou měl ještě projít. „My jsme jak v minulém volebním období, tak v tomto avizovali že jsme připraveni na diskuzi jak ve výborech, tak při seminářích. Naší hlavní prioritou je morální ocenění lidí, kteří bojovali proti komunismu,“ zopakoval Tluchoř.

Uvedl také, že během zítřka bude na stole nová verze zákona. „V tuto chvíli se pod něj podepisují jednotliví koaliční poslanci,“ dodal Petr Tluchoř.

To vítá například senátor Jaroslav Štětina z TOP 09. Podle něj je zákon dobrý, a proto oceňuje krok koaličních poslanců, kteří si zákon vzali za své a normu znovu předloží jako poslanecký návrh.

„Ten zákon se chystal tři roky, jestliže se dneska sociální demokracie opírá o prohlášení několika historiků ve spojitosti s několika levicovými politiky, kteří protestovali proti tomuto zákonu, tak to znamená, že mi máme v rukou větší sílu podpůrců a odborníků. Myslím, že ten zákon je dobrý,“ řekl Štětina.

S výhradami proti zákonu navíc podle něj přišla sociální demokracie pozdě – pouhé tři dny před hlasováním. „Ať si pan senátor najde moje vystoupení ve Sněmovně. Tyhle věci už formulujeme pěkně dlouhou dobu,“ opáčil místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme