Onkologicky nemocným pacientům začali pomáhat dobrovolníci

V olomoucké fakultní nemocnici zavedli ve spolupráci s občanským sdružením Amelie dobrovolnický program pro onkologicky nemocné. Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji je tak jednou z mála fakultních nemocnic, kde se dobrovolníci stali součástí léčebného procesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská polní nemocnice (ilustrační foto)

Vojenská polní nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Onkologická léčba probíhá dlouhodobě a zásadně ovlivňuje život nemocného i jeho rodiny. V olomoucké fakultní nemocnici navíc pečují o pacienty i ze vzdálenějších míst. Často je nutné je hospitalizovat a není v silách jejich příbuzných je pravidelně navštěvovat. Teď mohou nemocným zpříjemnit čas i zlepšit náladu návštěvy dobrovolníků.

„Dobrovolníky vzděláváme formou několikadenních seminářů, na kterých si sami vyzkouší i roli pacienta. Dobrovolníci jsou vyškoleni k tomu, aby byli schopni poskytovat ne odbornou, ale odborně zajištěnou podporu,“ říká předsedkyně občanského sdružení Amelie Pavla Tichá.

Ve fakultní nemocnici bývá hospitalizováno současně přes 60 onkologicky nemocných pacientů. Dobrovolníci za nimi přicházejí jednou týdně přibližně na dvě a půl hodiny. S pacienty, kteří mají zájem si popovídají, poslechnou společně hudbu, věnují se výtvarným aktivitám, nebo jdou na procházku. Nemocní by tak měli lépe překonat osamělost, strach a obavy.

Radka Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme