Čína blokuje zprávy o udělení Nobelovy ceny míru

Čína blokuje zprávy o dnešním udělení Nobelovy ceny míru. Její nositel, aktivista Liou Siao-po zůstává ve vězení, kam byl poslán za údajné rozvracení socialistického zřízení. Peking, který ocenění označuje za spiknutí Západu, zabránil v cestě do Osla i jeho rodinným příslušníkům. Cenu si tak poprvé od poloviny 30.let minulého století nikdo nepřevezme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Hong Kongu demonstrují za propuštění Liou Siao-poa

Lidé v Hong Kongu demonstrují za propuštění Liou Siao-poa | Zdroj: ČTK

Webové stránky CNN, BBC i dalších zahraničních médií jsou blokovány, přerušen je vždy i přenos televizních stanic v okamžiku, kdy informují o Liou Siao-poovi. Jediným místem v rámci Číny, kde zůstává volný přístup k informacím, tak zůstává Hong Kong.

Přehrát

00:00 / 00:00

Liouova manželka k domácímu vězení.mp3

Komunistické úřady se také snaží zabránit všem příbuzným Liou Siao-poa i jeho známým, aby za něho v Oslu mohli cenu převzít.

Podle úřadu Vysoké komisařky OSN pro lidská práva je v domácím vězení drženo na dvacet aktivistů včetně Liouovy manželky, dalších 120 osob je pod policejním dohledem.

„Nemohu jít ven, nemohu nikoho navštívit, natož odjet z Číny do zahraničí. Jsem si ale jistá, že toto období nebude trvat dlouho a snad už brzy budu moci vyjít z bytu ven. Zatím ale není možné vidět žádné přátele a novináře,“ řekla Liouova manželka zpravodaji Českého rozhlasu Robertu Mikolášovi.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme