Sněhové jazyky a závěje znovu komplikují dopravu. D5 je zavřená

Některé části Česka opět zasypal sníh. Jde hlavně o Liberecko, Zlínský kraj a Šumavu. Místy napadlo až 15 centimetrů sněhu, který znovu způsobil problémy v dopravě. Závěje a sněhové jazyky hrozí na silnicích prakticky ve všech krajích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh na silnicích

Sníh na silnicích | Foto: Jan Rosenauer

Tam, kde jsou silnice v závětří a nefouká na ně silný vítr, jsou bez problémů sjízdné. Takových míst je ale podle silničářů menšina. Například na otevřených místech na Lounsku jsou silnice místy zaváté až do poloviny své šířky. Na horách je situace ještě horší. Na mnoha místech je tam bílá tma.

Problémy mají kvůli sněhu hlavně nákladní auta. Dva kamiony ráno uvízly v Jablonci a blokovaly příjezd od Turnova.

Na Vysočině od rána bouraly desítky řidičů. Nejhorší situace je na Havlíčkobrodsku. Velké problémy mají řidiči mezi Havlíčkovým Brodem a Štoky. Ve vrstvě sněhu plavou i řidiči v okolí Polné. Silný vítr vytváří sněhové jazyky a snižuje viditelnost.

Na dálnici D1 na Vysočině leží vrstva rozbředlého sněhu. Stále sněží, řidiči by měli jezdit opatrně. Silničáři mají na Vysočině v terénu 100 sypačů a 90 radlic.

Hlavní tah z Prahy na Rozvadov je zavřený. Mezi Borem a Mlýncem tam na zledovatělé vozovce havarovalo několik aut.

„Dálnice je zcela uzavřená a probíhá vyšetřování nehody. Podle informací policie se srazily dva osobní automobily, u nehody zastavil kamion, jehož řidič chtěl pomoci. Bohužel další auto nestačilo zabrzdit a do kamionu narazilo. Přitom zahynul jeden z řidičů. Kdy bude dálnice průjezdná zatím není známo,“ informoval v poledne přímo z místa Daniel Havlena.

Velké problémy jsou i v Libereckém kraji. Stoupání tam nezvládají hlavně kamiony.

Sněžit bude i o víkendu. Na horách má podle meteorologů připadnout až 70 centimetrů. Navíc bude silně foukat a přechodně se oteplí, hrozí tedy sněhové závěje i padání sněhu a rampouchů ze střech. Těžký a mokrý sníh může v kombinaci se silným větrem lámat větve a stromy a poškozovat elektrické vedení.

Igor Maňour, Jan Beneš, Jan Piroch, David Havlena, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme