Česká pošta zprovoznila po útoku hackerů systém. Je však stále nestabilní

Česká pošta čelí velkému útoku hackerů. Internetoví piráti zaútočili na část internetových stránek pošty, které zajišťují on-line hromadné objednávky. Zkolabovala tak služba, kterou využívají například internetové obchody, které poštou teď před vánocemi posílají tisíce balíků denně. Na webovou adresu aplikace přicházejí tisíce fiktivních požadavků z dynamicky se měnících adres.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta. Ilustrační foto.

Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Dobrou zprávou určitě je, že jsme v 7.30 ráno systém zprovoznili. Nicméně systém ještě není stabilní. Naši pracovníci na tom pracovali celou noc, ale ještě nemůžeme potvrdit, že by systém fungoval bezchybně,“ říká Ivo Mravinac z České pošty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku hackerů na systém České pošty mluvil na Radiožurnálu její mluvčí Ivo Mravinac

Podle něj je pravděpodobné, že za útokem stojí hackeři: „Přístupy, které asi generoval nějaký stroj, bylo původně 6000 za sekundu, dnes se podařilo snížit ataky na tisíc až 300 za sekundu. Výrazně jsme posílili nárazníkové servery, které tomu mají zamezit. Že jsou to hackeři ale nemohu oficiálně na sto procent potvrdit.“

„Běžný zákazník může zůstat v klidu. Kdo ale v klidu nemůže zůstat, je Česká pošta, protože náš firemní zákazních chce, aby jeho zásilky doputovaly k adresátův včas a v pořádku a proto může hrozit, že dočasně odejde ke konkurenci,“ vyvrací Mravinac obavy běžných zákazníků pošty.

Systém nefungoval jeden den a proto podle České pošty nebudou ztráty, které zatím nejsou vyčísleny, nijak závratné. Pošta se nicméně obává ztráty některých zákazníků.

Jan Piroch, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme