Lidská práva mají své nedostatky ve světě i v Česku

Právě v den udělování Nobelovy ceny míru si připomínáme Den lidských práv. Nejrůznější organizace hlídají na celém světě, aby jejich dodržování nepřekryly například problémy s ekonomickou krizí. Jednou z nich je Amnesty International.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Amnesty International

Logo Amnesty International | Foto: Amnesty International

„V důsledku ekonomické krize nesmí docházet k opomíjení lidských práv na jakékoli úrovni. Věříme, že Nobelova cena míru je natolik významná událost, že nastane nějaká změna,“ řekla Radiožurnálu Kateřina Šaldová z Amnesty International.

Podle ní se situace mírně zlepšuje jak v Číně, kde se obyčejní lidé začínají o lidská práva hlásit, tak i v jiných zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview s Kateřinou Šaldovou z Amnesty International o stavu dodržování lidských práv v ČR i ve světě

Stále však dochází k mučením, k nespravedlivým procesům, řada zemí popravuje. „Jsme svědky diskriminace menšin, a to nejen na vzdálených kontinentech, ale i v Evropě a v České republice,“ upozornila Šaldová.

Česká republika podle ní udělala v oblasti lidských práv za posledních dvacet let velký pokrok, ale problémy s ochranou a dodržováním lidských práv stále má.

„Můžeme se podívat na postoj k Romům či migrantům. Například romské děti končí nepřiměřeně často na speciálních školách, což omezuje jejich možnosti do budoucna. Problémy jsou také s krajní pravicí a s dalšími skupinami podobného ražení.“

Nikola Bojčev, Lucie Maňourová, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme