Putin kritizuje zadržení Assange i americké výroky o Rusku

Ruský premiér Vladimir Putin kritizuje zatčení zakladatele internetové stránky Wikileaks Juliana Assange, které je podle něho nedemokratické. V souvislosti se zveřejněnými materiály se zároveň ohradil proti výrokům amerických diplomatů. Washington podle něj nemá právo kázat Rusku o demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladiimír Putin

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

„Pokud máme úplnou demokracii, proč by měl být pan Assange schovaný ve vězení?“ reagoval Putin na dotaz týkající se případu zatčení zakladatele Wikileaks.

Ruský premiér také ostře kritizoval Spojené státy. Zveřejněné kabelogramy amerických diplomatů vykreslují Vladimira Putina jako vládce nedemokratického byrokratického systému, který umožňuje zkorumpované elitě, činovníkům a příslušníkům zpravodajských služeb odčerpávat státní peníze.

Assange má i další přívržence

Na Assangeovu stranu se postavil i brazilský prezident Lula, kterému novináři vyčítali jeho dřívější útoky proti médiím. „Toho chlapce zatkli a já neviděl žádný protest proti porušování svobody projevu,“ prohlásil.

Podle něho šéf Wikileaks jen zveřejnil to, co se mu dostalo do ruky. „Neobviňujte toho, kdo to zveřejnil, ale toho, kdo ty hlouposti napsal.“

Na internetu se také množí útoky hackerů, kteří s Assangem a serverem Wikileaks sympatizují.

Lenka Kabrhelová, David Koubek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme