Summitu EU a Indie bude dominovat téma terorismu

Indii a Evropskou Unii pojí strategické partnerství, tradičně se týká ekonomických vazeb, či nových technologií, ale také boje proti terorismu. Právě boj proti terorismu bude klíčovým tématem 11. summitu Evropské unie a Indie na kterém se sejde indický premiér Manmóhan Singh s unijními předáky. Přijede s ním totiž i vládní bezpečnostní poradce a také ministr průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie prosinec 2008

Indie prosinec 2008 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Oblast terorismu a bezpečnosti alespoň dopředu podtrhl europrezident Herman Van Rompuy, který bude spolu s předsedou EK Jose Barrosou a euroministryní zahraničí Catherine Ashtonovou zastupovat EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

O společných zájmech Indie a Evropské unie mluvil na Rádiu Česko Michael Romancov z Metropolitní university Praha

„Z evropské perspektivy se velice často zapomíná na skutečnost, že Indie patří mezi země, kde politicky motivovaný terorismus náleží již dlouhou dobu ke koloritu politického života. Týká se to zejména situace v kašmíru. Indie patřila spolu s Izraelem mezi země, které s islámským terorismem bojovaly daleko dříve, než proběhly známé útoky 11. září. Indové tak mají mnoho zkušeností a mohou být v tomto ohledu nesmírně cennými partnery,“ říká Michael Romancov z Metropolitní university Praha.

Před dvěma lety se v indické Bombaji odehrál velký teroristický útok zaměřený především proti turistům a stáli za ním pákistánští extremisté. Kromě řady turistů tehdy zemřel i český velvyslanec Ivo Žďárek. Indická média dávají terorismus hlavně do souvislosti s Pákistánem.

Energetická bezpečnost

Evropská Unie se profiluje jako ‚tahoun‘ snižování emisí skleníkových plynů. Přičemž kromě Číny je klíčová také Indie, coby velký znečišťovatel. Evropské unii se ale velké znečišťovatele nedaří k snižování emisí skleníkových plynů přimět.

„Přímé páky na to, aby Indie snížili emise skleníkových plynů Evropská unie nemá. Evropané se samozřejmě mohou zapojit tím, že do Indie prodají nové technologie, které produkují méně skleníkových plynů. Indie ale touží po průmyslovém rozvoji, chce se vyrovnat vyspělému světu a myslí si, že toho dosáhne právě příjmy, které generuje průmyslová výroba,“ uvádí Michael Romancov a dodává:

„Indové mají pocit, že toho na oltář světa přinesli dost a nyní je řada na vyspělých zemích, aby i ony výrazně snižovaly své emise. Indie má přeci právo na rozvoj.“

Indie za klíčové téma debat považuje také energetickou bezpečnost, zvláště ceny ropy. Bojí se o bezpečnost svých produktovodů, které vedou přes Pákistán.

„Indie značnou část ropy dováží z regionu Perského zálivu, což je oblast, která je podstatná i pro Evropskou unii. Většina ropy se odtamtud vyváží po moři a indické námořnictvo je v oblasti velmi silné. Indické lodě by tak mohly poskytovat asistenci evropským tankerům podobně, jako se to například děje ve vztahu Indie a Japonska,“ vysvětluje Romancov.

Martina Mašková, Jan Piroch, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme