Poslanci kývli na snížení svých platů, na řadě je Senát

Poslanci si odhlasovali snížení platů. Klesnout by jim měly o pět procent. Méně by měli brát i senátoři, státní zástupci a soudci. O novele teď rozhodne Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně

Projednávání úsporných opatření v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Normu podpořilo 147 poslanců, proti byl jen jeden. Zákonodárci kývli i na to, že už nebudou moci jezdit zadarmo hromadnou dopravou a sněmovna by jim už také neměla proplácet vnitrostátní letenky.

Norma teď míří do Senátu a poslanci se obávají, že by tam mohla narazit. ČSSD totiž ve sněmovně neuspěla s návrhem, aby platy žalobců byly o deset procent nižší, než platy soudců. Zatím totiž snižování mezd postihne státní zástupce podstatně víc, než jejich kolegy ze soudní síně.

Sociální demokracie tak tento požadavek znovu předloží v Senátu. Protože tam má většinu, dá se očekávat, že horní komora zákon sněmovně vrátí. Stále tak není jasné, jestli norma začne platit už od 1. ledna. Pokud by tomu tak nebylo, platy politiků by místo poklesu mohly na počátku roku skokově vzrůst.

Ministr financí Miroslav Kalousek věří, že horní komora novelu stihne schválit včas.

„Kdyby se Senát rozhodl to prodloužit a já pevně věřím, že to neudělá, tak jsme řekli, že to bude platit dnem vyhlášení. Není důležitá jen samotná výše platu, ale mě a zřejmě i veřejnost vždy dráždila nezdaněná privilegia a ta dnes definitivně skončila,“ řekl ministr financí.

Igor Maňour, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme