Islanďané zaplatí další miliardy za své ztrátové banky

Island zaplatí ztráty svých bankéřů. Země pošle do Británie a Nizozemí asi 4 miliardy eur, tedy zhruba 100 miliard korun. O tyhle peníze přišli britští a nizozemští klienti ve zkrachovalé islandské bance. Podobnou dohodu přitom všechny 3 státy podepsaly už na začátku letošního roku, ale Islanďané ji nakonec odmítli v referendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islandská krajina

Islandská krajina | Foto: Tomáš Sniegoň

Zda bude současná smlouva platit bude záviset především na islandském prezidentovi Ólafurovi Ragnaru Grímssonovi, který bude zmíněnou dohodu muset podepsat, pokud jí schválí islandští poslanci, s čímž se počítá.

Grímsson původní dohodu v lednu podepsat odmítl a podle islandské ústavy následovalo referendum, v kterém dohodu o platbách za vlastní bankéře odmítli. Zejména pro to, že úroková míra, kterou musí Islanďané přidat k původně ušlým penězům je velká. Tehdy se jednalo zhruba o 5 procent, nyní 3,5 procenta. I z tohoto důvodu se například Britové nebo Nizozemci se o peníze nebojí, neboť je dostaly vykompenzované vlastní vládou. Jde spíše o to, jestli Island zaplatí britské a nizozemské vládě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islanďané opět zaplatí za ztrátové banky. Téma pro Ondřeje Housku.

Islanďany v době světové krize postihl státní bankrot. Na ostrově se neplatí eurem, ale podobné problémy teď hrozí i některým zemím eurozóny. Otázkou je, zda tedy nějakou roli v problémech těchto států společná evropská měna. Podle Ondřeje Housky ze zahraniční redakce Radiožurnálu spíše nikoli.

„Krize ukázala, že si nevybírá své obětí na základě měn jednotlivých států. Na druhou stranu euro nafouklo realitní bublinu v Irsku, takže se dá říci, že prohloubilo problémy Irů.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme