Čeští skokané by se v Harrachově rádi cítili jako doma

Skokani na lyžích se vrátili za prací domů. Někteří z nich doslova. Světový pohár totiž bude o tomto víkendu pokračovat v Harrachově a česká reprezentace se tak poprvé v této sezóně představí na domácím můstku. Určitě to bude platit zeměpisně. Ale možná budou mít někteří příznivci - hlavně ti, co se hodlají koukat jenom na televizi - pocit, že se závodí v Polsku. Nebo snad Češi letos trumfnou houfy hostů zpoza blízké hranice?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skoky na lyžích jsou na meteorologii velmi závislé.

Skoky na lyžích jsou na meteorologii velmi závislé. | Foto: jakub-janda.com

Závody doma jsou pro lyžaře pokaždé svátkem a zároveň znamenají velkou motivaci. Něco takového se jim totiž nepoštěstí často, dokonce ani ne každou sezónu. Třeba Jakub Janda si doma ve Frenštátu pod Radhoštěm Světový pohár ani nikdy nezaskáče. Ale Harrachov za svůj skokanský může směle počítat. "Tak já Harrachov miluju."

Spíše by měl možná Jakub Janda říci kocham. Podle toho, že Harrachov je hraničním městem, které jako by severní sousedé vždy při skokanských závodech vzali útokem a okupovali. To by se měl změnit načas i úřední jazyk krkonošského městečka. Ale dorozuměl by se pak Jakub Janda? Mówi pan po polski?

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští skokané před závody SP v Harrachově

"Porozmówam troche." To se bude v Harachově hodit, ne? "Určitě, Poláků tam bude hodně. Ale mám hodně odkazů na mých stránkách a na facebooku mi lidi píšou, že se do Harachova chystají. Takže českých fanoušků tam určitě taky bude dost," doufá Jakub Janda. A Roman Koudelka by se také rád cítil jako v Harrachově a ne jako za hranicí v Jakuszycích.

"Doufám, že jak doma v Polsku ne, že to bude v Česku. Že se Češi nenechají zahanbit a přijdou nás také povzbudit." Věří čeští skokani. Teď už mohou jenom přemlouvat fanoušky slovy. Na činy je teď už asi pozdě. Zbývá zapůsobit na vlastenectví, lásku ke sportu a na víru lidí, že se dočkají kvalitních výkonů od domácích borců.

"Nejlepší by bylo přesvědčit je výsledky, což se nám na severu nepovedlo. Kdyby asi někdo z nás bojoval o nejlepší pětku, tak věřím, že by jich přišlo víc. Takhle je jasný, že bude spíše polský prostředí. Ale koukal jsem, že vstupenky nijak přehnaně drahý nejsou, tak si myslím, že kdo má ten sport rád, ten by přijít moh," dumá nahlas Harrachovák Antonín Hájek. Tamní můstek si Češi vyzkoušeli na rozdíl od zahraničních soupeřů už při tréninku v tomto týdnu.

Jakub Janda ho zná nejvíce z ostatních i z minulých let. Ale poněkud se ošíval, když měl říci, jestli je jeho oblíbený. Dokonce se zdálo, že se harrachovského můstku i malinko bojí. "Néééé, já se nebojím, mám z něj jenom respekt pouze. Respekt a strach je trošku rozdíl. Skokan má respekt úplně z každého skoku, ale nemá strach," vysvětluje Jakub Janda. A vlastně i zve diváky slovy, kam až by v Harrachově chtěl doskočit. "Tak nejlepší by bylo doletět až dolů ke Krtkovi, že," zmínil Jakub Janda oblíbenou hospodu kousek pod můstky.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme