Česká pošta přišla kvůli napadení systému hromadných zásilek o statisíce korun

Přerušení služby podání hromadných zásilek přišlo Českou poštu na statisíce korun. Elektronický systém zřejmě včera ráno napadli hackeři, odborníkům se ho podařilo zprovoznit během dneška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta. Ilustrační foto.

Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ivo Mravinac z České pošty Radiožurnálu řekl, že největší ztráty má podnik na samotném podávání zásilek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká pošta přišla kvůli napadení systému hromadných zásilek o statisíce korun. Podrobnosti zjišťovala reportérka Květa Moravcová

„Přišli jsme minimálně o jeden den podání menších a středních firem, což není málo, protože takových firem podává na České poště stovky,“ uvedl Mravinac.

Možný útok hackerů, který službu dočasně zablokoval, řešil podnik od včerejšího rána. Na webovou adresu aplikace přicházely tisíce fiktivních požadavků z dynamicky se měnících adres. Počítače zaznamenaly až šest tisíc útoků za sekundu.

V tuto chvíli už podávání hromadných zásilek už normálně funguje. Podle Mravinace odborníci sice podobným útokům do jisté míry zabránili, stoprocentní ochrana proti nim ale neexistuje.

„Všechny bezpečnostní systémy byly nastaveny tak, aby dalším případným útokům, mohu-li to nazvat útoky, zamezily. Jenomže v případě hackerů nikdy nevíte. Pokud se jim neubránil Pentagon, Česká pošta může udělat kde co, ale riziko tady pořád je,“ poznamenal Mravinac.

Za útokem může stát konkurence

Hromadné on-line podávání zásilek využívají hlavně internetové obchody, které mají největší počet zákazníků právě teď před Vánoci a posílají denně tisíce balíků.

Odborník na informační technologie Petr Krčmář soudí, že za útokem může být počítačový vandal nebo konkurence, která chtěla Českou poštu v kritické době oslabit.

„Jedná se o poměrně vážnou věc, která má za úkol vyřadit službu z provozu nebo alespoň omezit uživatele, aby se k ní nedostali,“ řekl Radiožurnál Krčmář.

I proto zvažuje podnik podání trestního oznámení. „Zatím všechny okolnosti opravdu nasvědčují tomu, že se jednalo o externí zásahy, nicméně chceme mít stoprocentní jistotu. Jakmile se jistota potvrdí, tak trestní oznámení určitě podáme,“ dodal Mravinac.

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme