V. Havel ocenil udělení Nobelovy ceny Liou Siao-poovi

V norské metropoli Oslu byla při slavnosti symbolicky předána letošní Nobelova cena za mír. Nemohl ji převzít ani vězněný laureát, čínský disident Liou Siao-po, ani nikdo z jeho nejbližších příbuzných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel převzal Cenu Franze Kafky

Václav Havel převzal Cenu Franze Kafky | Foto: Tomáš Adamec

Peking totiž nepovolil Liouovi ani jeho ženě cestu do Osla. Místo určené pro laureáta ceny proto zůstalo prázdné. Čína také tvrdila, že udělení Nobelovy ceny disidentovi je útokem proti ní a snahou poškodit rostoucí sílu země.

Podle bývalého českého prezidenta Václava Havla je hrdinou dnešního dne samotný laureát, ale také ti, co mu cenu udělili:

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Havel ocenil udělení Nobelovy ceny Liou Siao-poovi

„To je takový markantní příklad, kdy vítězí respekt k lidským právům, lidským svobodám nad praktickými, politickými, ekonomickými zájmy.“

„Výbor samozřejmě musel vědět, jakou asi odezvu lze očekávat. Přesto netaktizoval – to já vysoce oceňuji. A domnívám se, že udělení ceny právě jemu je ohromně důležité pro celý svět,“ uvedl Václav Havel.

Minulý rok dostal toto ocenění americký prezident Barack Obama. Jak Radiožurnálu řekl bývalý český prezident Václav Havel, sympatičtější mu je, když cenu nedostávají politici.

„Já osobně si myslím, že je lépe, když je to dáváno těm, kteří evidentně sami, dobrovolně, bez honoráře proti daleko mocnějšímu odpůrci hájí určité ideály, než to dávat mocným.“

„Mně je to trošku takové podezřelé, když to dostávají prezidenti, nebo vůdcové státu. Je to jejich povolání, musejí o mír usilovat, za to je občané platí,“ připomněl Václav Havel.

Peking Lioua loni odsoudil za rozvracení státu na 11 let poté, co se stal jedním z duchovních otců Charty 08 vyzývající k dodržování lidských práv v Číně. Autoři dokumentu se inspirovali československou Chartou 77. Jak Radiožurnálu řekl bývalý český prezident Václav Havel, všechny chartisty toto spojení těší.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme