Michal Platini: O pořadateli ME jedenadvacítek rozhodneme v lednu

Mistrovství Evropy jednadvacítek v České republice a kandidatura šéfa Českomoravského fotbalového svazu Ivana Haška do výkonného výboru UEFA. To jsou dva hlavní zájmy českého fotbalu pro nejbližší období. K připomenutí těchto priorit může posloužit i výjezdní zasedání špiček evropské fotbalové organizace v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA

UEFA | Foto: UEFA

Samotný prezident UEFA Michel Platini se ale před novináři snažil vystupovat nestraně, takže spíš připomínal dobře naloženého předvánočního turistu. Měli jsme výbornou večeři, byl to večer ve znamení fotbalu, pochvaloval si Michel Platini setkání s dalšími dvěma držiteli Zlatého míče, Josefem Masopustem a Pavlem Nedvědem v jedné ze zdejších restaurací.

"Jeden hráč je časově přede mnou a druhý za mnou. Narodil jsem se v roce 1955 a Josef Masopust byl jedním z velkých vzorů, které obdivovali moje rodiče. To jsou dějiny fotbalu, které jsme neviděli, ale o kterých jsme slyšeli. A pokud jde o pana Nedvěda, to už je samozřejmě jiná doba, toho znám z televize a jsem samozřejmě rád. Ale je to trošku jiný fotbal, než jsme hráli my," říká Michel Platini bývalý skvělý hráč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Platini: O pořadateli ME jedenadvacítek rozhodneme v lednu

Pokud se ale má Michel Platini vyjádřit jako fotbalový politik, už si dával moc záležet na tom, aby neprozradil víc, než může nebo musí. Takže debatu o tom jestli by ve výkonném výboru UEFA, které předsedá, uvítal Čecha Ivana Haška, příliš nerozvíjel. "Řekl mi, že o tom pouze uvažuje, né, že bude kandidovat," řekl Platini. Ale je to tak skutečně, v Čechách se mluví o tom, že chce kandidovat.

"To jsou možná jenom takové řeči, které se ale nedostali do Švýcarska. Pan Hašek má čas do dvaadvacátého ledna, aby se o kandidaturu ucházel, stejně jako ostatní," říkal prezident UEFA Michel Platini, a hodně diplomaticky posuzoval také šance českomoravského fotbalového svazu uspořádat v roce 2013 evropský šampionát.

"Samozřejmě jsem se seznámil s českým projektem, když jsem byl v Bulharsku, viděl jsem tamní projekt a stejně tak jsem učinil ve Walesu. Takže všechny projekty známe a v lednu o tom rozhodneme. Všechny jsou dobré a my budeme muset jeden vybrat."

Kdyby se jednotlivé kandidatury posuzovaly podle velikosti stadionů a s tím spojené míry zážitku, měla by česká strana nejspíš vyhráno. Zatímco si většina turistů vozí z České republiky vzpomínky na dobré pivo, jídlo nebo zvonění orloje, šéfa UEFA a někdejšího francouzského reprezentanta ohromila před zhruba pětatřiceti lety jiná atrakce.

"Hrál jsem tady letní pohár proti jednomu pražskému klubu. Hrál jsem tehdy za Nancy a měli jsme v autobuse paní, která nám říkala, že uvidíme největší stadion na světě pro 250 000 lidí. Ale já jsem říkal, že největší je přece Maracaná. Ale skutečně to byl stadion, kam se vešlo 250 000 lidí a dělaly se tam spartakiády." vzpomíná prezident UEFA Michel Platini.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme