Sníh obnovil diskusi o odpovědnosti za úklid chodníků

Od loňska přitom neplatí povinnost uklízet chodníky pro majitele přilehlých domů. Přešla totiž na vlastníky komunikací, což jsou ve velké většině obce. Změnu prosadil senátor za ODS a teplický primátor, Jaroslav Kubera. Sám však tvrdí: „Nenavrhoval jsem, že není povinnost uklízet, řešil jsem, kdo je odpovědný za schůdnost chodníků."

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odklízení chodníku v Mladé Boleslavi

Odklízení chodníku v Mladé Boleslavi | Foto: Tomáš Ježek

Primátor se domnívá, že to, co prosadil, správné bylo. „V Teplicích žádnou dramatickou zkušenost nemám. Majitele soukromých domů vidím každé ráno s hrablem, i když větší problém je to na velkém sídlišti,“ říká.

Podle něj je však rozdíl mezi uklizeným a schůdným chodníkem. „Chodník, na kterém je pět centimetrů sněhu, je pohodlně schůdný. Schůdný není, když je tam půl metru,“ míní Kubera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debata senátora Jaroslava Kubery a poslance Petra Gazdíka o povinnosti úklidu chodníků


Poslanec za TOP 09 a místostarosta Suché Lozi Petr Gazdík namítá, že změna byla od začátku nešťastná. „Stav je teď nefunkční, chodníky jsou méně schůdné a je více úrazů. Upozorňovali jsme také na morální rozměr věci – občan a obec jsou jedno, obec není cizí firma, která má vykonávat služby pouze pro svého občana, ale také občan má něco dělat pro svou obec. Mimořádná situace jako velké sněhové přívaly či úklid okolí svého domu patří mezi vzájemné vazby,“ myslí si.

„U nás to funguje dobře, mí občané jsou zodpovědní, slušně jsem je poprosil, aby nadále uklízeli chodníky. Nicméně chápu, že ve městech jako Praha je větší anonymita,“ dodává.

Jak tvrdí primátor Teplic Kubera, obci by samozřejmě pomohlo, kdyby občané uklízeli chodníky i některé silnice, nikdo jim v tom podle něj ani nebrání. „Když má někdo domek nebo obchod, tak si před ním zamete a na obci nechá to, aby přednostně zajistila fungování městské dopravy a hlavních tahů a potom teprve uklidila okrajové čtvrti,“ domnívá se. Gazdík si však myslí, že ne každý je takto zodpovědný.

V sousedních zemích často platí povinnost pro majitele

Například v Bavorsku povinnost uklízet pro vlastníky přilehlých komunikací platí, stejně tak v Rakousku nebo ve Francii, kde obce chodníky jen opravují, schůdnost ale zajišťují majitelé domů. „My to vlastníkovi můžeme nařídit, ale ne ho učinit odpovědným za cizí majetek. Kdybychom se chovali normálně a brali na vědomí, že v zimě padá sníh, nic by se nedělo. Neuklízí se o nic méně, než předtím,“ tvrdí Jaroslav Kubera.

Místostarosta Suché Lozi však oponuje, podle něj nelze občana z obce vyloučit a navrhoval by v drobné úpravě návrat původní povinnosti uklízet chodníky.

Veronika Sedláčková, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme