Česko si od sněhu neoddychne, o víkendu napadne až čtvrt metru

Česko čeká další příval sněhu. O víkendu ho má hlavně na horách napadnout skoro tři čtvrtě metru. To přinese i komplikace řidičům. Už v pátek se na zavátých silnicích stala řada nehod, někde blokovaly dopravu uvízlé kamiony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě | Zdroj: ČTK

Největší potíže čekaly řidiče na hlavním tahu z Prahy na Rozvadov. Dálnice D5 tam zůstala zablokovaná po smrtelné nehodě několik hodin.

Husté sněžení a vítr, který vytvářel sněhové jazyky, způsobily od rána řadu nehod i v Libereckém kraji, havarovaly tam například dva autobusy. Uvízlé kamiony navíc zablokovaly několik silnic.

Jak večer Radiožurnálu řekla Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu, aktuálně se vyskytují jen slabé sněhové přeháňky, a to v Libereckém a Ústeckém kraji a na Českomoravské vrchovině. Utišil se i vítr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální předpovědi počasí informovala ve Stalo se dnes meteoroložka Marie Odstrčilová

O severozápadu ale už v noci přijde další sněžení. „Mělo by zasáhnout celé Čechy a částečně i západ Moravy. Navíc bude během noci v Čechách zesilovat vítr až na 70 kilometrů v hodině,“ upozornila Odstrčilová.

Na horách podle meteorologů připadne až 70 centimetrů nového sněhu, během soboty má sněžit i v nížinách. Těžký a mokrý sníh může v kombinaci se silným větrem lámat větve a stromy a poškozovat elektrické vedení, hrozí také sněhové závěje i padání sněhu a rampouchů ze střech.

Dobrou zprávou naopak je to, že se lidem díky větru lépe dýchá. V Moravskoslezském kraji dnes průměrné denní koncentrace polétavého prachu klesly pod imisní limit. Region se smogem bojoval od minulého pátku, během týdne koncentrace prachu místy i více než pětinásobně překračovaly mezní hranici.

Vánoce by letos mohly být bílé

Český hydrometeorologický ústav dnes také informoval, že letošní Vánoce by mohly být bílé s teplotami pod bodem mrazu, kolem Silvestra se čeká oteplení.

„Zatím to vypadá, že počasí bude stále chladnější. Až do 21. prosince se odpolední teploty budou dostávat v nížinách i slabě nad nulu, ale noční budou pod nulou a také srážky, které se vyskytnou, by měly být sněhové. Už během svátků se má oteplovat, takže uvidíme, jestli sníh v nížinách vydrží, ale zatím to vypadá nadějně,“ uvedla Marie Odstrčilová.

Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme