Učně čekají jednotné zkoušky. Na zadání spolupracují i zaměstnavatelé

Jednotná zkouška pro učně je zatím pro všechny školy dobrovolná. Učiliště ji na rozdíl od státních maturit podporují. Jednotné testy navíc kladou na učně vyšší nároky a už v minulém roce se k jednotnému testování připojilo osmdesát procent učilišť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve středních Čechách nejlépe čepují pivo učni z Kladna

Ve středních Čechách nejlépe čepují pivo učni z Kladna | Foto: Jana Káninská

Zatímco státní maturita stála několik set milionů korun, nová závěrečná zkouška pro učně vyjde do roku 2012 na sto milionů. Národní odborný ústav na projekt dostal celou částku z evropských peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednotné zkoušky pro učně se zajímala Klára Bílá.

Nikoho by nemělo překvapit, že u zkoušky musí absolvent oboru kuchař-číšník uvařit jídlo a prostřít slavnostně tabuli. Skládají i ústní a písemnou část. Zároveň také musí vypracovat odbornou práci a tu před komisí obhájit v cizím jazyce.

„Kuchař-číšník dělá nově to, že vypracovává písemně na určité téma něco ve formě diplomové práce. Musí si k tomu nasbírat veškeré materiály, sám zpracovat,“ popisuje jednotnou zkoušku Jana Šírová, ředitelka Střední odborné školy a učiliště v Berouně-Hlinkách.

Jednotné zkoušky jsou náročnější i pro samotné školy. Jedna třetina z nich musela zapracovat na technickém vybavení. Zadání nových učňovských zkoušek je stejně tajné jako u státních maturit. Testy se ale nerozvážejí, každý ředitel školy si pod svým heslem v informačním systému projektu stáhne zadání pro svoji školu a je pak také odpovědný za utajení témat.

Časem bude možná povinná

Testy pro každý obor tvoří odborníci s učiteli a zaměstnavateli. Podle Zdeňka Vršníka z Hospodářské komory požadavky odpovídají tomu, co vyžadují budoucí zaměstnavatelé v praxi. Podle něj by zkouška měla být povinná.

„Myslím si, že výhledově ano, protože je otázkou, proč se toho dvacet procent škol neúčastní. Asi k tomu nějaké důvody mají. Můžou být možná formální, možná také ze strachu o jednotné srovnání. Neříkám, že to musí být nutně uzákoněno, ale samozřejmě bychom se z toho měli nějakým způsobem poučit,“ říká Vršník.

Školy ale ke zkoušce přistupují dobrovolně, a to je podle mnohých dobrá zpráva. „My bychom rádi v roce 2014 zvážili dopady tohoto projektu. Účast škol a také zapojení sociálních partnerů tak, abychom případně mohli udělat případné novely školských předpisů,“ říká Jaromír Krejčí z ministerstva školství.

Státní maturity i jednotné závěrečné zkoušky pro učně mají sloužit ke srovnání znalostí absolventů jednotlivých škol.

Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme