Dejvické divadlo uvede hru Patricka Marbera Dealer‘s choice

Neutěšená londýnská čtvrť a šest mužů, jejichž možná jedinou láskou a zároveň zkázou je poker. Do specifického prostředí karet, dluhů, lží, ale i přátelství vás zavede hra významného současného anglického dramatika a komika Patricka Marbera s názvem Dealer‘s choice. Premiéra se chystá už na dnešní večer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeviště

Jeviště | Foto: Tomáš Adamec

Zaměstnanci a majitel jedné londýnské restaurace se každou neděli scházejí na partičku pokeru. V kartách ale zdaleka nejde jen o výhru, či prohru. V souvislosti s jejich životy se tyto výrazy v inscenaci Dealer‘s choice bez tak mění v prázdná slova.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově uváděnou hru Patricka Marbera Dealer‘s choice v Dejvickém divadle se zajímala Zuzana Filípková.

„Půjčím si repliku mé kolegyně Simony Babčákové, která mi řekla větu: ‚V téhle hře nikdo nevyhraje‘. A to je pravda. Třeba moje postava si myslí, že vyhrála, ale nevyhraje,“ říká jeden z herců Václav Neužil.

Dealer‘s choice je první hra, kterou Patrick Marber napsal. Jak ale říká režisér inscenace v Dejvickém divadle Jiří Pokorný, u tohoto autora, který se v českém prostředí proslavil hlavně hrami Na dotek a Howard Katz, na pořadí v podstatě nezáleží.

„Je to naprosto jedinečný autor. Netroufám si říct, že je nejlepší, ale rozhodně je geniální. Tam jsou věci, které třeba mě osobně tíží v mém životě. Sociální frustrace, to znamená neschopnost se poprat se státem o nespravedlnost, která v něm panuje,“ vysvětluje Pokorný.

Téma osamělosti

Druhou věcí ve hře je podle něj osamělost jako taková. „Ale nejenom u mužů, kteří si tu navzájem zbyli. Že jsou tu muži bez žen, bez maminek, bez milenek. Je to uzavřený svět, je to smečka, ale mužů,“ říká režisér.

Dealer‘choice je tragikomedie postavená především na textu. Britský humor typický také značnou dávkou vulgarismů skvěle funguje i u nás. První polovina hry je postavená hlavně na komice, i když v pozadí už cítíme mnoho témat, u kterých spíše mrazí v zádech.

Druhá část inscenace, která se celá odehrává u pokeru, nakonec značně posune hranice za karetní dobrodružství směrem k osamělosti a zklamání.

„Líbí se mi ta britská bystrost, konverzační schopnost tyto věci podávat tak nějak, jako by lidé byli v klidu, přitom vevnitř to strašně tepe,“ dodává nakonec herec Václav Neužil.

Herecký koncert mužské části souboru Dejvického divadla v podání Ivana Trojana, Davida Novotného, Hynka Čermáka, Martina Myšičky a Jaroslava Plesla se po dnešní premiéře stane součástí aktuálního programu Dejvického divadla.

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme