Opavě hrozí zhroucení zdravotní péče. Lékaři chtějí odejít

Lékařů podepsaných pod výzvou „Děkujeme, odcházíme“ stále přibývá a jejich odchody z nemocnic zaměstnávají krajské úřady. Ty teď pracují na krizových scénářích. Například v Moravskoslezském kraji podepsaly výpověď více než dvě stovky lékařů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Resocializační a terapeutické oddělení v Psychiatrické léčebně Kosmonosy

Resocializační a terapeutické oddělení v Psychiatrické léčebně Kosmonosy | Foto: Tomáš Adamec

V Ostravě se problémem zabývá i krajská bezpečnostní rada. Ve hře je totiž plošné nasazení integrovaného záchranného systému kvůli zajištění nezbytné péče.

V Opavě podle Dalibora Hudce z Lékařského odborového klubu Slezské nemocnice hrozí zhroucení zdravotní péče. „Co se týká Opavy, tak tam má akce velkou podporu. V podstatě v této chvíli klíčová oddělení mají podporu devadesáti až sta procent, což by znamenalo pro Opavu a region Opavska v podstatě zhroucení zdravotní péče od 1. března,“ řekl Hudec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajský koordinátor Lékařského odborového klubu Martin Sedláček o hromadných odchodech lékařů

Problémy ale hlásí téměř všechny kraje. Například Pardubický kraj s řediteli krajských nemocnic a primátorka Pardubic už dokonce poslali otevřený dopis ministru Leoši Hegerovi. Požadují, aby s lékaři začal jednat.

V Pardubickém kraji má výzva Lékařského odborového klubu Děkujeme odcházíme asi padesátiprocentní podporu. Podle posledních údajů podalo v největší krajské nemocnici v Pardubicích výpověď 110 lékařů.

„Pokud ani toto nepřinutí nejvyšší představitele k nějaké činnosti, případně k navázání konstruktivního dialogu, tak tyto výpovědi za účasti notáře budou distribuovány na ředitelství jednotlivých nemocnic po celé zemi,“ řekl Radiožurnálu krajský koordinátor Lékařského odborového klubu Martin Sedláček.

Doktoři chtějí v rámci výzvy „Děkujeme, odcházíme“ zvýšit platy na jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy, jinak v březnu nepřijdou do práce.

Martin Knitl, Ivan Sekanina, Lucie Maňourová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme