Pozorovat jeleny na Šumavě je nejlepší v úterý a ve čtvrtek

10. prosinec 2010

Pokud chcete opravdu zblízka pozorovat šumavské jeleny, zastavte se v Srní. Správa Národního parku Šumava nedaleko obce zřídila zimní oboru i s pozorovacím místem, které tak trochu připomíná divácké ochozy na fotbalovém stadionu.

„Základní principy bezhlučného přiblížení ke zvěři se můžeme naučit,“ uvedl Jiří Kec, který má obůrku nedaleko Srní na starosti. Turisté, kteří s ním vyrazí na procházku za jeleny, se právě od něj dozvědí všechno podstatné.

„Hlavně na sněhu se lze dobře naučit bezhlučné přiblížení, aby děcka šourala sněhem a nekřupala. Všechno je možné se tady s nimi naučit. Navíc je to velmi baví,“ doplnil Jiří Kec.

„Máme to uzpůsobené tak, aby zvěř nebyla rušena. Máme tu umělé zástěny, kudy se projde do pozorovacího místa. I když zvěř už je u krmelišť, nevyplašíme ji,“ popisuje správce pozorovatelny.

K pozorování jelenů slouží dva stálé termíny, a to úterý a čtvrtek. „Krmný program je uzpůsobený tak, že právě v úterý a ve čtvrtek mají návštěvníci záruku, že tu zvěř bude. Už to umíme udělat,“ doplnil Jiří Kec.

Jelení zvěř u krmelců v NP Šumava

Přestože jsme obůrku navštívili mimo termín, můžeme sledovat dva kusy zvěře. Podle velkosti se jedná o laň s kolouškem. „V pozorovací obůrce máme i dalekohled pro návštěvníky, takže je možné podívat se na detail. Bez dalekohledu bychom to neviděli, ale je to malý jelínek první věkové třídy a špičák,“ přiblížil Jiří Kec.

Obůrka Beranky, do které se můžete podívat, pokud během zimy zavítáte do Srní nedaleko Kašperských hor, vznikla v roce 2001. Za zmínku stojí i to, že pozorovací místa pro návštěvníky jsou v zimě vytápěná.


Zobrazit pozorovací obůrku Beranky u obec Srní na větší mapě

autor: luh
Spustit audio