Prezident Obama čelí demokratické revoltě v Kongresu

S Barackem Obamou odmítá spolupracovat velká část jeho vlastních demokratů v Kongresu. Důvodem je kompromis, který uzavře s republikány o daních. V Senátu zablokoval jednání o prodloužení úlev pro bohaté Američany mnohahodinovou řečí zástupce Vermontu Bernie Sanders.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama se loučí na letišti v Praze-Ruzyni.

Americký prezident Barack Obama se loučí na letišti v Praze-Ruzyni. | Foto: Tomáš Adamec

Republikáni posílili v nedávných Kongresových volbách. Prezidenta Obamu drží v šachu a říkají: buď s námi najdete společnou řeč a prodloužíte mimo jiné daňové úlevy pro bohaté Američany, nebo vám do konce roku nepustíme nic: včetně prodloužení podpory nezaměstnanosti nebo ratifikace smlouvy START s Ruskem o omezení jaderných zbraní.

Barack Obama proto přistoupil na dohodu, ale teď se bouří jeho vlastní demokratická strana a odmítá na kompromis přistoupit. Šéf Bílého domu poroto povolal na pomoc silného spojence, svého předchůdce Billa Clintona.

„Prezident se rozhodl správně,“ uvedl mimo jiné v souvislosti s kompromisem s republikány Bill Clinton. Jestli jeho podpora pomůže, není vůbec jisté.

Jestli se nakonec nedokáží dohodnout demokraté v Kongresu s republikány, zvýší se sice bohatým Američanům daně, jak chtějí demokraté, současně ale od ledna přijdou miliony Američanů o podporu v nezaměstnanosti a nová smlouva START s Ruskem, kterou podepsal Barack Obama loni na jaře v Praze, bude existovat jenom na papíře.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme