Kampaň Pekingu kvůli Nobelově ceně míru je kontraproduktivní, tvrdí čínští disidenti

Čína cenzuruje zprávy o udělení Nobelovy ceny míru Liou Siao-poovi. Obyvatelé nejlidnatější země světa tak neměli možnost obřad z norské metropole sledovat ani v televizi ani na internetu. Čínská média také pokračují ve slovních útocích proti Západu a slavnostní ceremoniál v Oslu přirovnávají ke kultovnímu rituálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Hong Kongu demonstrují za propuštění Liou Siao-poa

Lidé v Hong Kongu demonstrují za propuštění Liou Siao-poa | Zdroj: ČTK

Bydliště manželky Liou Siao-poa, která zůstává v domácím vězení a jejíž telefon i internet jsou dále zablokovány, je stále obleženo policisty. Zavřeny jsou i okolní obchody a restaurace.

Známí disidenti v této souvislosti zpochybňují státní politiku vytváření harmonické společnosti a zároveň tvrdí, že vláda propásla výjimečnou možnost zmenšit propast mezi ní a veřejností.

Podle právníka zastupujícího aktivisty, Pchu Č'-čchianga je i z tohoto důvodu rozhodnutí Nobelova výboru ocenit Liou Siao-poa správné.

V rámci Číny tak svobodně mohli slavnostní ceremoniál v Oslu sledovat jen obyvatelé Hong Kongu, a to i na obří obrazovce instalované v jednom z parků.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme