Výzvy k propuštění Liou Siao-poa znějí v Oslu dále

Účastníci ceremoniálu udílení Nobelovy ceny míru vztahovali svoji mysl k prázdné židli u pódia v sále radnice norské metropole Oslo i do čínské cely, kde zůstal uvězněn letošní laureát Liou Siao-po. Hlasy za jeho propuštění zněly po celý den – na oficiální slavnosti, demonstracích i tiskové konferenci. Akce na disidentovu podporu pokračují i dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Udílení Nobelovy ceny v Oslu

Udílení Nobelovy ceny v Oslu | Foto: Kateřina Procházková

Výzvu, aby čínské úřady propustily Liou Siao-poa z vězení, pronesl jak předseda Nobelova výboru Thorbjorn Jagland, tak čínští disidenti z Tchajwanu, Hong Kongu nebo USA, kteří zde už od čtvrtka protestují, představitelé Amnesty International nebo přítomní diplomaté.

Lioua podpořil ze zahraničí i Barack Obama, který prohlásil, že si Liou cenu zaslouží více než on. K propuštění čínského disidenta vyzvala například i šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová.

Večerního světelného průvodu se účastnila asi stovka lidí, v Oslu pokračuje program za disidentovo propuštění i dnes. V Nobelově centru bude otevřena speciální výstava věnovaná Liou Siao-poovi, pojmenovaná po jeho slavném textu „I have no enemies“ – „Nemám nepřátel“, jehož část přednesla na slavnostním ceremoniálu norská herečka Liv Ulmannová. Liou Siao-po ho pronesl 23. prosince 2009 při soudním přelíčení. O pár dní později byl odsouzen k jedenáctiletému trestu.

Na osmou hodinu večer je naplánován v hale Spektrum závěrečný mega koncert. Objeví se na něm hvězdy jako Denzel Washington, Anne Hathaway a další zpěváci a skupiny přijíždějící z nejrůznějších koutů světa.

Jak sdělila Radiožurnálu zvláštní zpravodajka Kateřina Procházková, americký kongresman Chris Smith jí oznámil, že hodlá v úterý v Kongresu navrhnout hlasování na podporu Liou Siao-poa a zahájit na Čínu větší tlak. Čína však bere Liouovo jmenování jako útok a vměšování se do vnitřních záležitostí.

Čína vyzvala k bojkotu včerejšího ceremoniálu, nakonec chyběli zástupci patnácti zemí – Kuby, Ruska, Afghánistánu, Pákistánu, Venezuely, Iráku, Íránu, Vietnamu nebo některých afrických zemí. Naopak Srbsko se rozhodlo na poslední chvíli pro svoji účast.

Čínský disident je od loňska ve vězení za údajné rozvracení státu. Dopustil se ho vyhlášením Charty 08, která vyzývá k dodržování lidských práv v Číně. Liou Siao-po se inspiroval Chartou 77.

Ondřej Černý, Lucie Maňourová, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme