Na horských silnicích se tvoří závěje, sníh přibyl i v nížinách

Noční sněžení opět zkomplikovalo dopravu na území České republiky, ale i v Německu. Déšť, sníh a náledí zde způsobily stovky dopravních nehod a mnohamilionové škody. Trvale sněžit má nadále, očekává se až 10 centimetrů nového sněhu, na horách až 25.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh na silnici

Sníh na silnici | Zdroj: ČTK

Až třicet centimetrů sněhu napadlo v noci v Krkonoších a Orlických horách, bílo je na silnicích i na Šumavě. Také v nižších polohách se může doprava na silnicích nižších tříd komplikovat.

Horská služba v Krkonoších varuje před závějemi na hřebenech a opouštěním tyčemi značených cest. Šťastně skončilo včerejší večerní pátrání po zbloudilých německých turistech v oblasti Luční boudy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Klára Stejskalová o sněhu a náledí v Německu

Silničáři na Trutnovsku nepřetržitě pluhují, zatím se daří udržet všechny ošetřované silnice sjízdné. Pozor ale v exponovaných horských úsecích, zejména Hofmanovy boudy a Malá Úpa.

I na jižní Moravě jsou komunikace sjízdné jen s maximální opatrností, silničáři tam hodnotí situaci jako naléhavou. Ve Džbánicích na Znojemsku zapadl i sypač. Vůz se čtyřmi tunami posypového materiálu vytáhl zpátky na silnici až speciální vyprošťovací automobil.

Na Liberecku hustě sněží, viditelnost je omezená. V noci tam napadlo deset centimetrů, v Jizerských a Lužických horách až třicet.

Silničáři mají v provozu veškerou techniku, odklízejí sníh zejména ze silnic 1. a 2. tříd. Sjízdnost je komplikovaná především na Semilsku a Jablonecku.

Kvůli sněhu byla také obtížně průjezdná silnice I/13 mezi Karlovými Vary a Chomutovem. Kamiony zde zůstávaly stát a čekaly na příjezd silničářů.

Další komplikací byla silnice I/6 na obchvatu Královského Poříčí. I tady zůstávaly v kopci stát kamiony a blokovaly dopravu.

V horských oblastech navíc fouká silný vítr a tvoří se sněhové jazyky a závěje. Řidiči bez zimní výbavy by sem neměli vůbec vyjíždět. Potíže mohou mít v kopcích hlavně nákladní auta, kamiony nesmí zapomenout na řetězy, totéž platí i o motoristech, kteří jedou do hor lyžovat.

I během dneška má trvale sněžit, srážky budou slábnout až k večeru. Místy se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Německo: sníh a náledí

Nástup letošní zimy nachystal nástrahy i řidičům v Německu. Od ranních hodin jsou v provozu sypače, noční sníh a déšť proměnily mnohé vozovky v nebezpečná kluziště. Zejména v Bavorsku se potýkají se silným větrem.

Lyžaři si naopak pochvalují desítky sněhu, meteorologové však varují v Alpách před možným lavinovým nebezpečím.

Klára Stejskalová, Eliška Pilařová, Veronika Malá, Andrea Strohmaierová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme