Ceny ropy rostou. Úroveň z roku 2008 by ale přesáhnout neměly

Benzín a nafta u čerpacích stanic výrazně zdražují. Stojí za tím nárůst cen ropy. Podle některých odhadů se dokonce blíží návrat k roku 2008, kdy se za barel tak zvaného černého zlata platily rekordní částky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání pohonných hmot na čerpací stanici

Čerpání pohonných hmot na čerpací stanici | Foto: Fotobanka Morquefile

Podle Vladimíra Štěpána ze společnosti ENA by cena za barel ropy neměla přesáhnout 100 dolarů, jako tomu bylo v roce 2008.

„Cena ropy nestoupá, protože by stoupala poptávka, jako před dvěma lety, ale je to z obavy investorů z prohlubování ekonomické globální krize. Narůstají investice do spolehlivějších komodit a mezi nimi je i ropa,“ říká Štěpán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Štěpán mluví o ceně ropy v Odpoledním radiožurnálu.mp3

Právě dnes se koná schůzka kartelu OPEC, sdružení zemí vyvážejících ropu. Podle některých kritiků se tyhle převážně arabské státy uměle snaží zvýšit cenu ropy na maximum. Vladimír Štěpán ale tyto obavy nesdílí.

„Úroveň ropy ve výši řádově 80 dolarů za barel je pro členy OPEC dostatečné, pro tyto státy to zajišťuje obrovské zisky a zvýšení na tuto úroveň by mohlo vést ke zhroucení cen ropy,“ domnívá se Štěpán.

Proto podle něj dohoda s vyspělými státy zněla tak, že střednědobě se bude cena ropy držet na úrovni, která vyhovuje oběma stranám.

Ondřej Houska, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme