Věci veřejné projednávají na konferenci své návrhy reforem

Druhý den rokují delegáti Věcí veřejných na ideové konferenci v Praze. Tématem dnešního jednání jsou reformy - důchodová, zdravotnická i změny v ochraně životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věci veřejné chtějí prosadit protikorupční strategii.jpg

Věci veřejné chtějí prosadit protikorupční strategii.jpg | Zdroj: ČTK

Dopolední jednání bylo opět uzavřené, delegáti řešili organizační záležitosti. V jedenáct hodin se konference otevřela veřejnosti. V odpoledním programu je nejprve na řadě ekologie, pak zdravotnictví a důchodová reforma.

Věci veřejné například volají po vytvoření mezigeneračního fondu, do kterého by přispívali všichni občané podle výše svých příjmů nebo počtu dětí. Z něho by pak mohl stát v případě nedostatku peněz čerpat peníze na důchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Spěváčková referuje o aktuálním dění na ideové konferenci Věcí veřejných

„Prosadit vlastní vizi je naprosto legitimní. O to se budeme snažit v rámci formátu ekonomických ministrů, mezi něž od nás patří Kamil Jankovský a Vít Bárta. Velká diskuse samozřejmě bude, kde na to vzít,“ řekla Radiožurnálu Kateřina Klasnová.

V případě zdravotnictví volají VV po prodloužení tzv. Janotova balíčku, aby od nového roku nedošlo ke zdražení léků. Z kont zaměstnaneckých pojišťoven by chtěli vzít 14 miliard korun a dát je na platy lékařů. Posvítit si chtějí také na samotné zdravotní pojišťovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Škárka sdělil Radiožurnálu důvody pravicové orientace VV

Jednalo se i o politickém zařazení strany, Jaroslav Škárka vyzval delegáty k orientaci Věcí veřejných výrazně napravo. Podporu ale nenašel, většina členů vidí stranu naopak na středu nebo levém středu politického spektra. Škárka odhaduje, že pro své myšlenky získal ve straně podporu zhruba pět procent členů.

Včera strana probrala strategii boje proti korupci a zavázala své ministry, aby do konce příštího roku protikorupční opatření prosadili do praxe. Jinak Věci veřejné hrozí, že odejdou z vlády.

Lucie Maňourová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme