Výstava Saveryho ukazuje starou Prahu i blbouna nejapného

Ve Schwarzenberském paláci v Praze si můžete prohlédnout výstavu vlámského malíře Roelandta Saveryho, působícího na dvoře císaře Rudolfa II. Národní galerie představuje jeho obrazy a kresby vůbec poprvé. Vedle jeho portrétů zvířat zde najdete i jejich vycpané originály. Raritou je vyhynulý pták blboun nejapný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roelandt Savery: malíř císaře Rudolfa II.

Roelandt Savery: malíř císaře Rudolfa II.

Saveryho nejvíce fascinoval svět zvířat a rostlin, na výstavě jsou ale zastoupeny i jeho krajinomalby nebo výjevy z lovů či ze života českých sedláků.

„Maloval bujaré oslavy českých venkovanů. Co nám Savery po sobě zanechal a za co patří náš dík jemu, jsou krásné pohledy na Prahu,“ řekla Radiožurnálu kurátorka výstavy Olga Kotková. Jeho vidění Prahy už podle ní nikdo po něm nedosáhl. Díky Saverymu máme dnes poměrně přesnou představu o podobě metropole v rudolfinské době.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Evy Rajlichové z výstavy Roelandt Savery, malíř ve službách císaře Rudolfa II.

Neobvyklým exponátem, který oživuje výstavu vlámského malíře Roelanta Sáveryho, je blboun nejapný. Tohoto těžkopádného zástupce ptačí říše, který byl pro umělce velkým zdrojem inspirace, mají ve Schwarzenberském paláci samozřejmě vycpaného.

„Rudolf II. měl kontakty po celém tehdejším světě a ti ptáci jsou toho odrazem. Jeřáb pochází ze západní Afriky, ara z Jižní Ameriky, kakadu z Indonésie. Všechny tyto druhy choval Rudolf II. na svém dvoře a Roelandt Savery maloval podle živých předloh,“ říká ornitolog Jiří Mlíkovský z Národního muzea.

Malíř ale někdy popouštěl uzdu své fantazii trochu více. „Obrázky ptáků odpovídají realitě, ty kompozice už tak přirozenosti neodpovídají. Když na obrazech vidíte vedle sebe sedět levharty a jelínky, tak to by nefungovalo,“ upozorňuje Mlíkovský.

Savery však maloval i podle vycpanin z Rudolfových sbírek. Disproporce na jeho obrazech vycházejí podle Mlíkovského z nesprávně provedené vycpaniny.

Roelandt Savery: Ráj, 1622 | Foto: Národní galerie Praha

„On správně zachytil nesprávnou vycpaninu. U orlů, které maloval podle vycpanin, jsou například špatně postavená křídla a nohy. Známý blboun nejapný je přecpaný, ve skutečnosti byl daleko štíhlejší.“

Národní galerie připravila pro návštěvníky i k této výstavě doprovodný program. Mimo komentovaných prohlídek s kurátory to budou i výtvarné dílny.

„Jsme velice rádi, že tady máme i modely zvířat, to bude myslím atrakce. Výtvarná dílna se jmenuje ‚Cestou do ráje‘, bude se tedy skutečně týkat živočišné říše,“ slibuje Jitka Handlová z lektorského oddělení.

Výstava Roelandt Savery, malíř ve službách císaře Rudolfa II. potrvá až do 20. března, navštívit ji můžete ve Schwarzenberském paláci na pražských Hradčanech.

Pavla Dluhoschová, Eva Rajlichová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme