V Ostravě možná vznikne speciální hospic pro bezdomovce

12. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

V Ostravě chybí zařízení pro staré a handicapované bezdomovce. Upozorňují na to neziskové organizace. Situací se zabývá i město. Vedení magistrátu zvažuje vznik speciálního hospice.

Podle neziskových organizací na ulici žije řada lidí, kteří potřebují speciální péči. Jde například o bezdomovce v důchodovém věku anebo o těžce nemocné lidi. Třeba domovy pro seniory je ale nechtějí, často totiž nemají nárok na sociální dávky či příspěvky na péči.

„Jsou hodně staří, na ulici by nevydrželi a v azylovém domě by už ani neměli být cílovou skupinou. Ty mají sloužit lidem, kteří mají šanci posunout se zpět do běžného života ,“ dodává sociální pracovnice Armády spásy Jarmila Tihelková.

V Ostravě by tak mohl vzniknout speciální hospic pro lidi bez domova. Primátor Petr Kajnar potvrdil, že se město situací zabývá.

„Jsme ve stádiu úvah, mluvili jsme o tom na poradě vedení. Náměstek pro sociální věci už začíná, pokud vím, pátrat po budovách, které by se daly adaptovat. Zatím shromažďujeme informace a mapujeme možnosti získání finančních prostředků na tento projekt,“ dodal primátor.

autoři: mik , tif
Spustit audio