Dívka z Bondovky hraje barmskou disidentku Su Ťij

Život barmské opoziční vůdkyně Su Ťij se dostane na filmová plátna. Roli nositelky Nobelovy ceny míru ztvární hollywoodská hvězda Michelle Yeoh, obě ženy se sešly v domě Su Ťij v Rangúnu. Příběh nejznámější politické vězenkyně světa, která byla nedávno po sedmi letech propuštěna z domácího vězení, má režírovat známý režisér Luc Besson.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Su Ťij se zástupcem amerického státního tajemníka pro východní Asii a Tichomoří Josephem Y. Yunem

Su Ťij se zástupcem amerického státního tajemníka pro východní Asii a Tichomoří Josephem Y. Yunem | Zdroj: ČTK

Je dcerou barmského národního hrdiny, studovala v Oxfordu a před dvaceti lety drtivě zvítězila ve volbách. Junta jí ovšem nikdy neumožnila vládnout a naopak ji uvrhla do vězení.

V roce 1991 pak tato žena ovlivněná Gándhího nenásilnou filozofií získala Nobelovu cenu míru. 65tiletá opoziční vůdkyně Su Ťij strávila celých 15 z uplynulých 21 let za mřížemi či v domácím vězení, minulý měsíc ale byla konečně propuštěna na svobodu.

Dramatický životní příběh křehké političky, která se musela vyrovnávat i s rodinnými tragédiemi (barmští generálové jí totiž např.neumožnili ani setkání s manželem umírajícím na rakovinu), zamíří do kin. Biografický film má rozpočet 22 milionů eur.

Někteří kritici o Bessonovi pochybují

Od autora snímků jako Magická Hlubina, Brutální Nikita či Pátý element, který zároveň vytvořil scénáře pro filmy Taxi, Wasabi či Kurýr, jde podle některých kritiků o odvážný krok. Jak říkají, Besson nemá s politickými nebo životopisnými díly velkou zkušenost, snad s výjimkou příběhu o Johance z Arku.

Besson, který je proslulý záporným vztahem k novinářům a poskytování rozhovorů vůbec, se k těmto výtkám nevyjadřuje. O to větší je očekávání, jak celý projekt dopadne.

Jednotlivé scény filmu o Su Ťij nazvaného Into the Light byly kvůli zachování co nejvěrnějšího prostředí natáčeny v Thajsku, v samotné Barmě to z pochopitelných důvodů nebylo možné.

Přesto se hlavní protagonistka, herečka malajského původu Michelle Yeoh s nositelkou Nobelovy ceny míru osobně setkala. Obě dámy spolu strávily odpoledne v Rangúnu a také spolu povečeřely.

Ani Michelle Yeoh, která proslula rolemi v Bondovce Zítřek nikdy neumírá, velkofilmu Tygr a drak či ve snímku Gejša, však žádné další podrobnosti o vznikajícím biografickém díle neprozrazuje.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme