Volby v Kosovu končí. Až na několik incidentů proběhly v klidu

V 19 hodin se v Kosovu zavřou volební místnosti. Kosované volili nový parlament poprvé od deklarace nezávislosti v roce 2008. Srbská menšina na severu Kosova ale k volbám nepřišla, protože kosovské instituce neuznává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Favoritem kosovských voleb je Demokratická strana Kosova Hashima Thačiho (na snímku)

Favoritem kosovských voleb je Demokratická strana Kosova Hashima Thačiho (na snímku) | Zdroj: ČTK

Milion šest set tisíc oprávněných voličů v Republice Kosovo dnes volí nový parlament. Policie zaznamenala několik menších incidentů, které jsou důsledkem napětí mezi většinovými Albánci a menšinovými Srby. Ti na severu Kosova volby převážně bojkotovali.

„Volby probíhají v klidu, začaly v sedm hodin ráno a zaznamenali jsme docela velký zájem, z osmi set registrovaných voličů převážně srbské národnosti, už odvolila stovka,“ říká předsedkyně místní komise v Klokotu Deana Stojanovićová. Volby tady monitoruje i český pozorovatel Jan Jiránek:

Přehrát

00:00 / 00:00

Kosovo-volby-REPO.mp3

Na rozdíl od jihu vládne na severu Kosova napětí odehrál se tady jeden z incidentů. Kosovské úřady tam vyslaly mobilní hlasovací místnosti, ale skupina asi 40 místních Srbů je přivítali protesty a házením dělbuchů. Dá se očekávat, že na severu Kosova bude volební účast minimální.

Opačná je situace v enklávách na jihu a kolem hlavního města Prištiny, potvrzuje Raphael Naegeli z Mezinárodní civilní kanceláře evropského představitele pro Kosovo.

„Viděl jsem docela slušný počet kosovských Srbů u voleb v Klokotu. Vládne tu velmi přátelská a konstruktivní atmosféra. Ptal jsem se Srbů, proč se nepřipojili k bojkotu voleb a většinou mi odpověděli, že nechtějí ztratit možnost rozhodnout o své budoucnosti, a to je velmi povzbudivé,“ říká Naegeli.

V sousední obci Dardane žijí Albánci. Volební místnost mají ve škole, kde je po poledni velmi rušno.

Volby probíhají dobře. Do 12 hodin hlasovalo 15 procent voličů. V minulých volbách tady zvítězila Demokratická strana Kosova a teď to asi bude podobně.

„Pokud jde o Srby, je nám líto, že ti ze severu se voleb neúčastní. Je to pro ně velmi důležité, protože i oni byli a jsou součástí Kosova,“ říká kosovský Albánec Mehmet.

Tamní situace se v poslední době uklidnila. Kolem srbských enkláv už nejsou bezpečnostní ploty a nehlídkují tam nocí vojáci KFOR

Podle českého pozorovatele Jana Jiránka bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet slibovaný dialog mezi Prištinou a Bělehradem, který má začít po volbách a zformování nové vlády.

Martin Dorazín, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme