EU bude hledat cestu, jak pomoci Palestincům v pásmu Gazy

Evropa bude podporovat hospodářství a obnovu infrastruktury v palestinském pásmu Gazy. Ministři zahraničí Unie by měli přijmout balík opatření, která jim navrhne šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vybombardovaná továtní hala

Vybombardovaná továtní hala | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Kroky Evropské unie mají pomoci rozvoji ekonomiky a budování potřebných komunikačních i zásobovacích sítí v Gaze. Pomoc má spočívat v dodávkách vybavení i školení odborníků.

Přijetím balíku opatření by mohla Evropská unie alespoň částečně odpovědět na dopis 26 bývalých evropských politiků, kteří žádali, aby byla Unie v postoji k Izraeli rozhodnější. Měla by podle nich využít svého hospodářského vlivu, aby Tel Aviv zastavil výstavbu židovských osad na palestinských územích.

Šéfka unijní diplomacie baronka Catherine Ashtonová už autorům výzvy odepsala, že Unie stále trvá na mírovém řešení v podobě dvou států v hranicích z roku 1967 a že neposkytuje žádné výhody zboží pocházejícímu z židovských osad.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme