Zoologická zahrada ve Vídni pokřtí malou pandu

Když se někdo jmenuje Šťastný drak nebo Šťastný tygr, asi byste nečekali, že to bude medvěd, konkrétně medvěd panda. Ve vídeňské zoologické zahradě už se taková netradiční jména stala tradicí. Dnes ta, slavnostně pokřtí pandí mládě, které se narodilo v srpnu. Šťastný tygr se stal miláčkem návštěvníků a senzací pro zoology. Stejně jako před lety jeho pandí sourozenec Šťastný drak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roční mládě pandy

Roční mládě pandy | Foto: Jan Rosenauer

Fu Hu nebo Fu Long. Výjimečná jména pro výjimečné zvíře. Rozmnožování pandy v zajetí je těžký proces, medvědům se v klecích totiž příliš nechce do milostných hrátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zoologická zahrada ve Vídni pokřtí malou pandu. Více zpravodaj Vojtěch Berger

Vídeňská zoo je ale na evropské poměry extrémně úspěšná. Za poslední tři roky se tu přirozenou cestou narodila už dvě pandí mláďata.

„Naší specialitou je to, že se tu pandy rozmnožují přirozeně a nikoli umělým oplodněním. Klademe taky velký důraz na to, že mládě vychovává jeho zvířecí matka a ne člověk, jako se nám to povedlo s minulým pandím mládětem, které jsme vůbec nepřikrmovali, a živila a vychovávala ho jenom matka,“ říká zástupce ředitelky vídeňské ZOO Harald Schwammer.

Ten minulý panda, to byl Fu Long, Šťastný drak. Ve Vídni se narodil před třemi lety a způsobil senzaci. Dnes už je zpátky v pandí rezervaci v Číně, kam jednou nejspíš poputuje i jeho bratr, Fu Hu, Šťastný tygr, kterého dneska ve Vídni pokřtí.

Na křtu nebude chybět čínská delegace

Jméno pro malou pandu vybírali sami návštěvníci ZOO v internetovém hlasování. Všechny pandy, které se ve světě narodí, jsou ostatně majetkem čínského státu, a tak dnes na křtu malé pandy nebude chybět ani početná čínská delegace. Samotný šťastný tygr ale zůstane vevnitř v útulku, který ještě od narození neopustil.

„Teprve po nějakém čase, až vyroste a hlavně až mu to matka dovolí, může mládě útulek opustit a vydat se na pár kroků ven. A ještě později přijde až do výběhu, kde na něj uvidí i návštěvníci,“ dodává zoolog Harald Schwammer.

Zároveň ale připomíná, že Šťastného tygra můžou všichni už dávno sledovat po internetu na stránkách ZOO. Kromě videí a zvuků má malý panda na webu i vlastní deníček.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme