Dopravu v Česku komplikovalo husté sněžení a led na silnicích

Republiku znovu zasypával sníh. Navíc se ochladilo a silnice klouzaly. Problémy měly hlavně kamiony. Už ráno zablokoval dálnici D1 převrácený kamion a kvůli ledovce zůstaly stát kamiony na hraničním přejezdu Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Uzavřené zůstaly také silnice v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě | Zdroj: ČTK

Od rána byl ochromený také pražský okruh. Nabourané kamiony blokovaly oba směry na Plzeň i na Brno. Kvůli kolonám byl uzavřen i Lochkovský a Cholupický tunel. Oba tunely už jsou ale v současné době zprovozněné a provoz se na pražském okruhu pomalu dává do pohybu. Na podchlazení v Praze zemřel další člověk.

Hraniční přechod v Hoře svatého Šebestiána na Chomutovsku už je také průjezdný. Sníh, který ležel na silnici hlavně před přechodem, odklidila sněhová fréza a kamiony, které tam uvízly, se mohly pohnout. Situace se ale kvůli sněžení a silnému větru může rychle změnit.

Komplikace byly i na Vysočině. Asi kilometrová kolona aut se vytvořila u Žďáru nad Sázavou. Silnice tam byla nesjízdná a blokoval ji kamion. Na Havlíčkobrodsku ztěžuje pohyb řidičům i silný vítr. Silnice prvních tříd pokrývá vrstva sněhu a zejména na volných úsecích jsou až desítky centimetrů vysoké jazyky. Cestáři převážně jen solí, prohrnování v takových podmínkách totiž nemá cenu.

Problémy v dopravě hlásí také Karlovarský kraj. Zde dělají motoristům starosti zejména hluboké výtluky, které překvapí i na nedávno dokončených anebo opravených silnicích. Hlavní tahy jsou jinak sjízdné bez potíží. Nebezpečné jsou ale kvůli náledí a sněhovým jazykům silnice třetích tříd na Kraslicku a Mariánskolázeňsku.

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě | Foto: ČTK

Silnice I. tříd v Plzeňském kraji a také dálnice D5 jsou mokré po chemickém ošetření, místy se zbytky rozbředlého sněhu. Teploty se pohybují od -7 do -2 stupňů, a silnice proto místy namrzají. Na Tachovsku platí kalamitní stav na silnicích II. a III. tříd. V místě se objevují i sněhové přeháňky a místy silný vítr, takže se tvoří sněhové jazyky.

Stejnou situaci hlásí i severní Plzeňsko. „Během noci napadly asi tři až pět centimetrů sněhu. Největším nebezpečím pro řidiče budou teď namrzlé silnice. Dalším nebezpečím budou místy sněhové jazyky. Všechny silnice projely sypače během noci dvakrát, takže by situace měla být poměrně dobrá,“ doplnila Jana Kašparová ze Správy a údržby silnic Kralovice.

Stále aktuální dopravní informace a podrobnou předpověď počasí sledujte na naších speciálních webech.

Až půl metru sněhu napadlo za uplynulý víkend v Ústeckém kraji. Silný vítr tam zavál silnice i železnici. Mimo provoz zůstala trať mezi Chomutovem a Vejprty, dopravu tam zajišťují autobusy.

Noční odklízení sněhu v Pardubicích | Foto: Honza Ptáček

Uzavřeny byly i dvě silnice v Krušných horách. Jedná se o dvě silnice III. třídy na Chomutovsku – Loučná pod Klínovcem-Měděnec a Kryštofovy Hamry-Výsluní. Kvůli závějím zůstanou uzavřeny nejméně do úterý.

Uježděný sníh a silný nárazový vítr působí problémy řidičům také na Jablonecku. Na zledovatělé zbytky sněhu by si měli dávat pozor i cestující do Krkonoš po silnici I/10 od Kořenova na Harrachov. V Kořenově stál tři dny zapadlý nákladní automobil, který až odpoledne vyprostila těžká technika. Řidiči by měli být v tomto místě opatrní. Na silnici v délce sto metrů je ledovka.

Kamiony mají problémy také u Rychnova u Jablonce nad Nisou. Ve stoupání na silnici 65 uvízl kamion, který blokoval jeden pruh. Navíc tu silničáři bojují s porouchanou technikou – tři vozy mají v opravě. Silnice tak mohou jen pluhovat.

V současné chvíli jsou silnice I/10 od Kořenova na Harrachov a silnice 65 u Rychnova u Jablonce nad Nisou průjezdné. Komplikace nastaly v ulici U srnčího dolu v Jablonci nad Nisou, kde se nemůže rozjet kamion a blokuje křižovatku. Ulice je uzavřená.

Druhý kamion se zasekl ve stoupání na silnici 279 v obcích Svijanský Újezd a Svijany. Tato komunikace bude v délce jednoho kilometru nejméně do osmi hodin večer uzavřená. Silničáři upozorňují na výskyt sněhových jazyků a závějí na Jablonecku a Semilsku.

Silničáři v Pardubickém kraji pracují na komunikacích téměř nepřetržitě. V nížinách námraza v tuto chvíli příliš nehrozí, problémy ale mohou nastat od středních poloh. Dvě silnice v Pardubickém kraji jsou dokonce zavřené.

„Celou noc už od soboty byla uzavřena silnice II. třídy/368 a od včerejška je zafoukaná i silnice III./368. tam předpokládáme, že se přes den, pokud přestane foukat, tak by se tyhle úseky od frézovaly a snad by se povedlo je zprůjezdnit,“ řekl za cestáře z Pardubického kraje Václav Ouhrabka.

Při vytrvalém sněžení komplikoval sníh jízdu po severojižní magistrále nad Národním muzeem | Foto: Jan Rosenauer

Řidiči a silničáři na jihu Čech se od večera potýkali spíše se sněhem než s náledím. V části regionu ještě stále sněží, nejvíce na Táborsku. Na silnicích podle dispečera Krajské správy a údržby silnic Jana Štíchy ale větší problémy nejsou.

„Na silnicích je vrstvička buďto ujetého nebo rozbředlého sněhu. Přes noc ale nebyly zavřeny žádné silnice. Nestaly se ani žádné těžké nehody. Jenom klasicky kamiony měly chvilku problémy v Netřebicích a Libínském sedle,“ řekl Štícha.

Počasí komplikuje i dopravu na železnici. Na přejezdu v Chýnově na Táborsku dnes odpoledne kvůli nízkým teplotám vykolejil motorový vlak na trase mezi Pelhřimovem a Táborem. Nikdo se naštěstí nezranil. Policie tam musela zastavit provoz a odklánět dopravu. Teď už je přejezd s opatrností průjezdný.

Lenka Rafaelová, pir, ak, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme