Stopy z vyšetřování stockholmského útoku vedou do Británie

Vyšetřování sobotních výbuchů ve Stockholmu přesáhlo do Británie. Podle informací médií je za exploze v centru švédské metropole odpovědný 29letý švédský občan iráckého původu, který studoval ve Velké Británii. Útočník, který při jedné ze dvou explozí jako jediný zemřel, žil v britském Lutonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská policie prohledala dům v anglickém Lutonu. Ve městě údajně žil Taymour Abdel Wahab

Britská policie prohledala dům v anglickém Lutonu. Ve městě údajně žil Taymour Abdel Wahab | Zdroj: ČTK

Švédští vyšetřovatelé zatím jméno podezřelého nezveřejnili. Podle médii ale měl pokus o masovou vraždu švédských civilistů na svědomí Taymour Abdel Wahab. Právě na jeho jméno bylo údajně registrované auto, vybuchlé ve stockholmské obchodní čtvrti při první ze dvou větších explozí. Stejné jméno pak uvedli na internetu džihádisté děkující Abdel Wahabovi za podle nich mučednickou smrt v boji s nevěřícími.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Odpoledním Radiožurnálu o tématu mluvil redaktor zahraniční redakce Ondřej Bouda

Z emailů poslaných švédské tajné službě a tiskové agentuře krátce před útoky ve Stockholmu navíc vyplývá, že atentát mohl být odplatou za přítomnost švédských vojáků v afghánské mírové misi a za švédské karikatury proroka Mohameda.

Premiér útok odsoudil

Švédská vláda se ale zatím brání vyvozovat z těchto indicií finální závěry. Premiér Frederik Reinfeldt však útok odsoudil jako agresi proti švédské otevřené a tolerantní společnosti: „Za prvé je pro mě nepřípustné, že se ten muž s výbušninami procházel po centru, kde ohrožoval nevinné civilisty. To je má první reakce."

"Ta druhá je, že nám pořád chybí mnoho odpovědí, abychom mohli říct, co se skutečně stalo. Víme jenom, že explodovalo auto, že zahynul jeden člověk. Víme o výhružkách, adresovaných tajné policii a médiím. Ale nevíme, jestli to spolu souvisí. Na místě je proto zdrženlivost, nechceme dávat finální odpovědi založené na spekulacích,“ uvedl.

Vyšetřování přesáhlo do Británie

Taymour Abdel Wahab žil v anglickém Lutonu. Britská policie dům jeho rodiny prohledala. Nikoho nezatkla, ani tam nenašla žádné nebezpečné věci.

Vyšetřovatelé chtějí zjistit, jak dlouho v Lutonu žil a zda byl v kontaktu s jinými jednotlivci. Podle internetové informace se narodil v Bagdádu a v roce 1992 se přestěhoval do Švédska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář analytika ČRo Milana Slezáka

Do Británie přijel v roce 2001 studovat na univerzitě. V roce 2004 ukončil fyzikální terapii na Bedforshireské univerzitě v Lutonu. Oženil se zde a stal se otcem dvou dcer. List Daily Telegraph cituje jeho sousedy, kteří ho naposledy viděli před dvěma týdny.

Policie také zkoumá maily s výhrůžkami útoků za vyslání švédských vojáků do Afghánistánu.

Navzdory útokům Švédsko nechce omezovat lidská práva

Atentát byl podle všeho velmi dobře připraven a promyšlen. Muž byl vybaven velkým množstvím výbušnin a patrně jen díky náhodě nedošlo k mnohem většímu neštěstí. Vypadá to, že nálož, kterou měl muž připevněnou na těle, vybuchla předčasně, než stihl dojít do nákupního střediska nebo na hlavní nádraží. Policie teď pátrá po možných spolupachatelích, protože pochybuje, že atentátník zvládl vše připravit sám.

Pachatel cestoval před smrtí do Spojeného království a do Jordánska. Jen chvíli před atentátem poslal také do médií video, na němž se rodině omluvil, že jeho cesty do Jordánska nebyly motivovány obchodem, jak jim tvrdil, ale právě připravovaným teroristickým útokem. Na videu ale také vyzval další skryté mučedníky ve Švédsku, aby zaútočili. Je tedy otázka zda se někdo nebude chtít jít v jeho šlépějích

Ve Švédsku útoky vyvolaly debatu o lidských právech. Část veřejnosti vyčítá vládě, že neudělala vůbec nic pro bezpečnost obyvatel. V dnešní napjaté době nezvětšila pravomoci policie či nepřijala protiteroristické zákony.

Ochránci lidských práv ale tvrdí, že zákony, které přijali například v USA nebo Spojeném království, jsou příliš drakonické a nemají v moderní společnosti co dělat. Rozhodně odmítají obvinění z naivity. Naopak dávají za příklad nedávnou švédskou minulost, kdy právě díky otevřenosti a důrazu na lidská práva se společnost dokázala vyrovnat s teroristickými útoky Frakce Rudé armády a několika úspěšnými atentáty na politiky.

Jan Prokeš, Katarína Brezovská, Ondřej Bouda, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme