Michal Prokop bude koncertovat v Lucerně. A oslaví i narozeniny

Vánoční koncert Michala Prokopa a jeho skupiny Framus Five se jmenuje ‚Už mi bylo šedesát a čtyři…‘. Název vychází z písňového textu Pavla Šruta k jedné z nahrávek na albu Poprvé Naposledy - 64. Na vánoční koncert do pražské Lucerny dnes Michal Prokop nepozval jen svou kapelu ale i hosty. Účast potvrdili například Jiří Stivín, Jan Burian, Petr Skoumal nebo Markéta Foukalová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Prokop na koncertu v Lucerně

Michal Prokop na koncertu v Lucerně | Foto: Ivan Prokop

Michal Prokop se roky věnoval politice a před čtyřmi roky se vrátil k hudbě. „Ta léta byla samozřejmě vyplněna prací úplně jiného typu. Osm let v politice, potom jsem ještě tři roky řídil projekt Praha evropské město kultury 2000 a zároveň jsem začal dělat svoje televizní talkshow,“ říká Prokop.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vánoční koncert Michala Prokopa se zajímala Jitka Benešová.

Podle něj ale ani tato léta bez muziky zcela nebyla. „Už od roku 1992 jsme znovu začal, i když velmi sporadicky, vystupovat. Tehdy jako host Vládi Mišíka a jeho Etc.,“ vzpomíná Michal Prokop.

Comebackové album Poprvé a Naposledy - 64, které je páteří jeho koncertů, připravoval v době svého životního jubilea. „Nevím, jestli k šedesátinám, ale vlastně jsem si ho daroval sám sobě pod stromeček už tehdy, když nebylo ještě úplně hotové.“

Radost prý udělalo hlavně jemu samotnému. „Jednak proto, že jsem v sobě našel tu sílu, pak mám radost i z toho repertoáru a z materiálu, o kterým jsem přesvědčený, že je moc dobrý. Teď je ovšem otázka, jak se k tomu budou stavět posluchači, protože to vůbec nemusí být totéž,“ poznamenává hudebník.

Michal Prokop dobře ví, že čas nejde zastavit. Jeho generaci trápí jiné problémy. „Publikum, na které já mířím, to jsou dospělí lidé. Textově je to zcela jednoznačně o pocitech chlapíka, který už má v životě něco za sebou. Jestliže se mluvilo o dvou deskách, které jsem vydal před lety, že mají nějakou generační sílu, tak tady je to přihlášení se ke generaci šedesátých let.“

„Je to o lidech, kteří prostě stárnou. A mužské stárnutí není žádná sranda, i kdy že hodně mluví o životě a stárnutí žen, tak tohle je o stárnutí mužském,“ dodává Michal Prokop.

Jitka Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme