Klimatolog: Jednotná klimatická dohoda je otázkou dlouhé doby

Na klimatickém summitu Cancúnu to zprvu vypadalo podobně jako loni v Kodani - že skončí bez dohody. Nakonec ale alespoň k dílčí dohodě došlo, když si příslib konkrétní pomoci vymohli ochránci tropických deštných lesů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stezka v tropickém deštném lese

Stezka v tropickém deštném lese | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Například v Brazílii, Kongu, či Indonésii mají nárok na finanční náhradu ti, kdo ustoupí od vypalování lesů, které může za 15 procent emisí skleníkových plynů ve světě. Do takzvaného zeleného klimatického fondu na chudé země, které na omezování emisí nemají, půjde 100 miliard dolarů ročně, zřejmě od soukromého sektoru.

„...po mnoha hodinách jednání jsme nakonec přece jen uspěli, ať už jde o ochranu lesů, nové technologie nebo peníze," řekla úlevně evropská komisařka pro oblast klimatu Connie Hedegardová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky klimatického summitu v Cancúnu zhodnotili na Rádiu Česko Pavel Zámyslický z MŽP, který byl členem české delegace na summitu a klimatolog Jan Pretel.

„Peníze by měly jít na přizpůsobení se změně klimatu v rozvojových zemích, měly by jít i na další snižování emisí v rozvojových zemích. Celkově se to dá hodnotit jako úspěch,“ řekl na Rádiu Česko Pavel Zámyslický, ředitel odboru změny klimatu z ministerstva životního prostředí, který byl členem české delegace na summitu.

I když si výsledek summitu pochvalovali místní aktivisté, klíčové rozhodnutí o tom, zda bude po roce 2012 prodloužena dohoda z Kjóta, která zavazuje skoro 40 průmyslově vyspělých zemí k omezování emisí, anebo zda ji nahradí jiná, se ale odkládá na příští rok.

„Bude to záležet na rozhodnutí jednotlivých zemí. My bychom preferovali spíše novou jednotnou dohodu, rozvojové země spíše trvají na tom, aby došlo k prodloužení Kjóta,“ uvedl k tomu Zámyslický.

Dohoda je otázkou dlouhé doby

Podle klimatologa Jana Pretela je dohoda otázkou dlouhé doby. Připomněl, že v roce 2007 proběhla klimatická konference na Bali v jejímž závěrečném protokolu se konstatovalo, že za dva roky – na konferenci v Kodani - dojde k dohodě. Jak zdůraznil, k žádné dohodě však v roce 2009 v Kodani nedošlo.

„Já žádný významný pokrok z klimatické konference v Cancúnu nyní nevidím. Co se týče ‘zeleného klimatického fondu‘, na tom se už státy domluvily v loňském roce. Takže tady dochází pouze k nějakému upřesnění, kdo bude manažersky řídit ten fond a podobně. Podle mě je tedy k dohodě ještě hodně daleko,“ uvedl.

Dodal, že se neustále snižuje podíl států, které uznávají Kjótský protokol. „A čím dál budeme nějaké řešení do budoucna odkládat, tím víc bude tento podíl pořád nižší.“

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme